Ústavní soudce Josef Fiala Foto: Tiskový odbor Senátu

Názorový střet? Ústavní soudce Fiala neobvykle zkritizoval práci kolegy Šimíčka

Formální úprava usnesení, včetně jazykových pravidel a „písařské nedůslednosti“, je tématem neobvyklého odlišného stanoviska zpřístupněného v databázi Ústavního soudu (ÚS). Takzvané konkurenční votum sepsal soudce Josef Fiala ke stručnému usnesení, které jako soudce zpravodaj připravoval Vojtěch Šimíček. Stanoviska umožňují ústavním soudcům vyjádřit odlišný právní názor k výroku nebo odůvodnění některého rozhodnutí. Formu, nebo dokonce jazyk rozhodnutí, ale stanoviska řeší jen výjimečně.

Usnesení, kterého se odlišné stanovisko týká, patří v agendě ÚS k těm rutinním. Stížnost podala firma, která dostala pokutu 2000 korun za to, že nezajistila viditelné označení svého sídla obchodní firmou a identifikačním číslem, což jí ukládá živnostenský zákon. Vzhledem k tomu, že jde o nízkou částku, hodnotil ÚS případ jako bagatelní, a stížnost proto v podstatě automaticky odmítl. Šimíčkem připravené stručné usnesení má 12 odstavců.

Rozhodoval čtvrtý senát ÚS, který v daném řízení tvořili předseda Josef Fiala s Josefem Baxou a výjimečně i s Šimíčkem. O Fialovi se na přelomu roku hovořilo jako o možném budoucím předsedovi ÚS. Jako nástupce Pavla Rychetského jej zvažoval tehdejší prezident Miloš Zeman, dokonce jej chtěl jmenovat s velkým časovým předstihem, dokud sám bude ve funkci. Proti se ale postavila většina odborné obce i premiér Petr Fiala (ODS). Nový prezident Petr Pavel v srpnu jmenoval předsedou ÚS Baxu, Šimíček je místopředsedou.

Doc. JUDr. Vojtěch Šimíček, Ph.D. je místopředsedou Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

Právě v období srpnové personální změny v čele soudu sepsal Fiala své odlišné stanovisko k odůvodnění. Předeslal, že podle jeho názoru nemají jednotliví soudci „autorskou licenci“ a že každé rozhodnutí je přičitatelné instituci, tedy celému ÚS. „Proto také je nezbytné, aby rozhodnutí respektovalo příslušná zákonná ustanovení, jakož i obvyklé standardy vycházející z dlouholetých praktických zkušeností (např. ohledně struktury a členění odůvodnění). Nezbytnou podmínkou kvalitního rozhodnutí je i zohlednění jazykových pravidel, včetně syntaxu,“ stojí ve stanovisku. Citace zachovává Fialovo psaní slova syntax, které je podle pravidel češtiny ženského rodu.

Písařské nedůslednosti

Šimíčkovi vyčetl Fiala například to, že v záhlaví rozhodnutí nejsou řádně identifikováni všichni vedlejší účastníci řízení, nelíbilo se mu ani to, jak rozhodnutí rozčlenil. „Kvalitě textu nepřispívají i drobnosti, např. nedůslednosti v použití textu zákona o Ústavním soudu, ev. též písařské nedůslednosti,“ uvedl Fiala a zmínil použití dvou druhů uvozovek. S novináři Fiala dlouhodobě nekomunikuje.

ÚS má od roku 2012 citační manuál, který sepsal tehdejší generální sekretář Tomáš Langášek a shrnul v něm také některé zásady formální úpravy. Podle mluvčí soudu Kamily Abbasi jde v podstatě o doporučení, které usnadňuje práci analytikům při tvorbě sbírky nálezů a usnesení. Jazyková stránka rozhodnutí je však záležitostí jednotlivých zpravodajů, případně asistentů soudců.

Odlišné stanovisko může souviset s názorovými střety, které se v minulých měsících u soudu projevily například v souvislosti s mediálními spekulacemi o předsednické aspiraci soudce Fialy nebo kolem údajné podjatosti Šimíčka v sérii stížností komunálních politiků požadujících odškodnění za zpřístupňování majetkových přiznání. Soudci Fiala a Radovan Suchánek se domnívali, že Šimíček je podjatý, většina pléna dospěla k závěru, že podjatý není.

Baxa po svém nástupu do funkce řekl, že atmosféře bude také věnovat pozornost. „Při plném respektu ke všem soudcovským osobnostem, které tady jsou, tak pořád je třeba vidět společnou odpovědnost, společný jmenovatel, a to je ta naše role jako instituce. Neříkám, že tady musí být nějaký ‚zglajchšaltovaný‘ sbor, kde budou mít všichni stejný názor, ale ta kultivace diskuse, vzájemná důvěra, přesvědčování se navzájem, kooperace, to je něco, co tady musí převládnout,“ uvedl Baxa.

(čtk)