Stop Transgender Military Ban - See Trans Women of Color Collective for more Information - http://www.twocc.us

Podávání tzv. blokátorů puberty? Soudy v USA se staví k péči o transgender mládež různě

Americké soudy v posledních dnech vydaly rozdílné verdikty týkající se snah jednotlivých států omezovat přístup ke zdravotní péči určené transgenderovým osobám. Soudci v Texasu a Georgii dočasně zablokovali zákazy hormonálních terapií a chirurgických zákroků u pacientů do 18 let, zatímco v Alabamě a Missouri jim soudy daly zelenou. Informovala o tom agentura AP.

Nová soudní rozhodnutí přicházejí poté, co republikánští zákonodárci ve dvacítce amerických států v posledních měsících schválili zákaz poskytovat mládeži péči, která pomáhá se změnou pohlaví přiděleného při narození. Strůjci opatření tuto péči vykreslují jako experimentální či nevratnou, jakkoli má podporu velkých lékařských sdružení včetně Americké pediatrické akademie (AAP).

Nejlidnatějším státem, který zákaz přijal, je Texas, místní soudkyně Maria Hexselová však v pátek vymáhání opatření dočasně zastavila. Státní zákon zakazující podávat transgenderové mládeži hormony či takzvané blokátory puberty a provádět nezletilým operace měl vstoupit v platnost tento týden. Soudkyně má za to, že rodiny transgenderových dětí a lékaři, kteří zákon napadli, pravděpodobně uspějí se svou argumentací, že opatření porušuje texaskou ústavu.

Soud v Georgii Foto: Kåre Thor Olsen

Ve stejný den soudce Steven Ohmer potvrdil platnost podobného zákazu v Missouri. Lékaři tak ode dneška nemohou nezletilým provádět „gender potvrzující“ operace. Děti, které dříve začaly brát hormony či přípravky zastavující pubertu, v tom mohou pokračovat, další potenciální zájemci však přístup k této péči ztrácí, píše AP.

Stížnostmi na restrikce pro transgenderovou mládež se zabývají také federální soudy. Odvolací instance pro státy na jihovýchodě USA minulé pondělí zvrátila verdikt nižší instance a rozhodla, že Alabama může svůj zákaz vymáhat. Verdikt přišel jen těsně poté, co federální soudkyně v Georgii dočasně zablokovala zdejší zákon proti hormonální terapii u pacientů do 18 let. Georgia ovšem spadá pod působnost zmíněného odvolacího soudu a stát na základě verdiktu o Alabamě žádá zvrácení zdejšího rozhodnutí.

Omezení nebo zákazy týkající se zdravotní péče pro mladé transgenderové osoby přijalo 22 amerických států a většina z těchto opatření je předmětem soudních sporů. Organizace Human Rights Campaign (HRC), která hájí práva komunity LGBT+ a vývoj kolem daných zákonů mapuje, uvádí, že soudy zablokovaly také restrikce v Arkansasu, na Floridě, v Indianě a v Kentucky.

Výsledkem soudních sporů je nepřehledná situace ohledně přístupu k danému typu péče napříč USA, uvádí AP. Hormonální terapie a další prostředky přitom podle aktivistů mohou představovat životně důležité východisko pro dospívající transgenderové osoby, které jsou podle dosavadních zjištění náchylnější k úzkostem, depresím a sebevražedným tendencím. Mezi odborníky však shoda ohledně efektivity lékařských postupů nepanuje, neboť, jak nedávno napsal list The New York Times, jde o poměrně nové metody a jejich dlouhodobé výsledky zatím nezmapovalo velké množství studií.

Republikánští politici omezování přístupu vysvětlují snahou chránit děti. Přijaté zákony přitom zapadají do širšího tažení proti postavení sexuálních menšin ve společnosti a zejména proti právům transgenderových osob, která se stala výrazným bodem republikánské politické platformy. Státy vedené politiky z Demokratické strany na vývoj reagují přijímáním zákonů, které mají translidem z jiných států zajistit přístup ke zdravotní péči bez rizika trestního stíhání.

(čtk)