Tresty jsou často vysoké kvůli recidivě Ilustrační foto: Vězeňská služba

Vězeňská služba: Kamery na uniformách dozorců fungují jako prevence agrese vězňů

Před třemi lety začala Vězeňská služba ČR používat na uniformách svých příslušníků kamery. Agresivita vězňů totiž roste a zaměstnanců je nedostatek. Z provozu podle mluvčí Markéty Prunerové vyplynulo, že bezpečnostní kamery „představují účinný preventivní prostředek v přímém zacházení s vězněnými osobami“. Přínosem jsou podle ní i jako důkazní prostředek v rámci kárných řízení. Kamery na uniformách využívají i policisté.

Používání bezpečnostních kamer při výkonu služby a práce na uniformách příslušníků a civilním oděvu občanských zaměstnanců bylo zahájeno koncem roku 2019. Cílem bylo mj. zjistit, zda používání bezpečnostních kamer zajistí efektivnější ochranu zaměstnanců a příslušníků při výkonu práce či služby a zda samotná přítomnost kamer bude preventivně působit na chování a jednání odsouzených v kontaktu s personálem vězeňské služby. „K tomu vězeňská služba přistoupila zejména s ohledem na narůstající počet verbálních a fyzických ataků vězněných osob vůči personálu vězeňské služby a nárůstu nedůvodných stížností na postupy při výkonu služby nebo práce zaměstnanců,“ vysvětluje mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Vězeňská eskorta Foto: Vězeňská služba

Kamery se podle ní osvědčily nejen jako preventivní nástroj agresivity vězňů. „Používání bezpečnostních kamer sebou přineslo rovněž zlepšení podmínek pro realizaci kázeňských řízení především v oblasti zajištění důkazních prostředků,“ dodala mluvčí.

Vězeňská služba nově definuje parametry, kterými by měla bezpečnostní kamera užívaná v podmínkách tuzemských věznic disponovat. daný je i počet, který má mít konkrétní věznice k dispozici. „S ohledem na dostupné finanční prostředky jsou postupně pořizovány osobní bezpečnostní kamery do všech věznic tak, aby byly alespoň v minimálním množství k dispozici pro jejich efektivní využívání,“ uvedla Prunerová pro Českou justici. Většina kamer, které využívá například policie, stojí okolo 6 tisíc korun a dá se na ni nahrát až 12 hodin záznamu.

Využívání kamer u příslušníků vězeňské služby nedávno doporučil i ombudsman.  „Podobně jako kamerové systémy na chodbách a v dalších společných částech věznice chrání také osobní kamery i samotné příslušníky před nepodloženými obviněními ze špatného zacházení,“ uvedl Úřad ombudsmana při příležitosti Mezinárodního dne podpory obětem násilí.

Počet vězňů za mřížemi v Česku nadále stoupá, zatímco Vězeňské službě stále chybí zaměstnanci. Za loňský rok přibylo zhruba 400 vězňů, od začátku letošního roku vzrostl jejich počet o dalších téměř 640 lidí. Vězeňské službě nyní chybí přes tisíc zaměstnanců.

Vězeňská služba podle své ročenky zaznamenala vloni šest pokusů o vraždu odsouzeného, 43 napadení příslušníka vězněm a další čtyři napadení civilního zaměstnance odsouzenými. 

Eva Paseková