Ministerstvo spravedlnosti Foto: Eva Paseková

Výpadky Portálu justice bude řešit firma Techniserv, rozhodlo ministerstvo

Výpadky, se kterými se dlouhodobě potýká Portál justice, bude řešit firma Techniserv. Ministerstvo spravedlnosti si ji jako dodavatele vybralo ve výběrovém řízení, přičemž rozhodovala nejnižší nabídková cena. Smlouvu s firmou plánuje úřad podepsat v první polovině září, do té doby cenu konkretizovat nechce. Uvedl to mluvčí ministerstva Vladimír Řepka s tím, že po zajištění stability portálu bude následovat i redesign webu.

Pod justiční portál spadá nejen web samotného ministerstva, ale také například weby jednotlivých soudů či databáze soudních jednání Infosoud a Infojustice. Časté výpadky komplikují práci jak soudům, tak i odborné a laické veřejnosti, která si nemůže dohledávat potřebné informace.

Jedním z prioritních úkolů Techniservu bude analýza a oprava chyb, které způsobují výpadky. „Paralelně bude mít dodavatel za úkol zajistit upgrade a migraci platformy portálu na nejnovější verzi platformy Liferay,“ sdělil mluvčí. „Upgrade portálu proběhne do konce roku, včetně základního návrhu řešení redesignu,“ doplnil. Při redesignu se má změnit nejen vizuální stránka portálu. Ze zadávací dokumentace vyplývá, že ministerstvo žádá i revizi obsahu webu pomocí uživatelských průzkumů.

Zájemci o nadlimitní veřejnou zakázku nazvanou „Podpora a rozvoj portálu justice.cz“ mohli podávat nabídky do letošního června. „Uchazeči museli doložit seznam významných zakázek splňujících určitá kritéria a rovněž seznam členů realizačního týmu, také se stanovenými požadavky,“ popsal výběrové řízení Řepka.

Pražská firma Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy, se o státní zakázky uchází často. Na svém webu uvádí mezi svými klienty Letiště Praha, Fakultní nemocnici Motol, Český telekomunikační úřad, Pražský hrad, Univerzitu Tomáše Bati či Českou spořitelnu.

Techniserv figurovala v trestní kauze exposlance za ODS Michaela Hrbaty, která se týkala zakázek České obchodní inspekce a ministerstva pro místní rozvoj. Podle loňského pravomocného rozsudku, který uložil všem obviněným peněžité tresty, Hrbata a další manažeři firmy nezákonně zajistili, aby jejich společnost zakázky získala. Soudci nicméně uvedli, že jednáním obžalovaných nevznikla žádná škoda a že zakázky byly zhotoveny za nejnižší možnou cenu a řádně.

„Zadávání veřejných zakázek je vysoce formalizovaný proces. Nelze jen tak vyloučit účastníka, to je možné učinit pouze ze zákonných důvodů. Ministerstvo spravedlnosti neví nic o tom, že by uvedená společnost měla zákaz účasti ve veřejných zakázkách,“ reagoval Řepka.

Název firmy se vyskytoval také v souvislosti s loňskou rezignací ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka po odhalení korupční kauzy Dozimetr. Vyšlo totiž najevo, že se Mlejnek zná s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, a to od doby, kdy Mlejnek pracoval právě v Techniservu.

(čtk)