Koncesionářské poplatky se mají zvyšovat Foto: Pixabay

Podle právníka jsou koncesionářské poplatky protiústavní. Soudci nenašli důvod k zásahu

Ústavní soud (ÚS) se odmítl zabývat právní úpravou koncesionářských poplatků za média veřejné služby. S ústavní stížností a návrhem na zrušení dvou pasáží v zákonech o Českém rozhlase a České televizi se na soud obrátil muž s právním vzděláním, který neuhradil televizní poplatek za 13 měsíců v letech 2019 a 2020. Povinnost zaplatit České televizi dlužných 1755 korun mu uložil Okresní soud v Opavě. Ústavní soudci nenašli důvod k zásahu, opavský soud své rozhodnutí řádně odůvodnil.

Fyzické osoby mají možnost podat spolu s ústavní stížností také návrh na zrušení nějakého právního předpisu, případně jeho části, což právník z Opavy učinil. Pokud ale ústavní soudci odmítnou stížnost, tedy dospějí k závěru, že napadený verdikt je v pořádku a stížnost proti němu nepřináší zásadní argumenty, sdílí návrh na škrty v zákonech osud ústavní stížnosti a soud se jím dál nezabývá.

„ÚS neshledává, že by ústavní stížností napadené rozhodnutí bylo projevem svévole, či v extrémním rozporu s principy spravedlnosti,“ stojí v odmítavém usnesení.

Muž v listopadu 2018 přihlásil televizní přijímač a nastavil si roční frekvenci plateb. Za prosinec 2019 a následující měsíce však už poplatek neuhradil. V ústavní stížnosti vyjádřil přesvědčení, že stávající systém výběru koncesionářských poplatků je sice zákonný, ale protiústavní. Skutečnost, že respektoval povinnost přihlásit televizní přijímač, prý automaticky neznamená, že se ztotožňuje také s povinností hradit koncesionářské poplatky nebo že by se k jejich úhradě zavázal svým svobodným smluvním jednáním.

„Pokud stěžovatel neuvedl žádný relevantní argument nad rámec tvrzení o ústavní nekonformitě napadené úpravy, respektive svém nesouhlasu s ní, ÚS nemá, co by na napadeném rozhodnutí věcně přezkoumával. Stěžovatelova argumentace přitom není vnitřně konzistentní a adekvátní,“ reagovali ústavní soudci.

Koncesionářské poplatky jsou nyní tématem veřejné debaty poté, co se vládní koalice dohodla na jejich zvýšení. Televizní poplatek od začátku roku 2025 pravděpodobně stoupne o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely. Návrh nyní čeká meziresortní připomínkové řízení. Zvýšení poplatků kritizoval například předseda opozičního ANO Andrej Babiš, jenž obvinil vládní tábor z uplácení dvojice veřejnoprávních médií.

Návrh mediální novely počítá také s tím, že se rozšíří počet plátců. Nově budou televizní a rozhlasový poplatek platit ti, kteří disponují jakýmkoli zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem nebo počítačem. Nový ředitel České televize Jan Souček, který se vedení ujme v říjnu, v minulosti uváděl jako ideální variantu, že by koncesionářský poplatek hradila každá domácnost, která má odběrné místo elektrické energie.

(čtk)