Úvodní slovo přednesla 2023 předsedkyně Unie VSÚ, z.s. JUDr. Ing. Hana Směřičková, DiS Foto: VSÚ

V Praze se konalo mezinárodní shromáždění vyšších soudních úředníků. Chtějí prosadit pozici evropského zástupce

V Praze se ve dnech  13. až 16. 9. 2023 konalo valné shromáždění Europäische Union der Rechtspfleger (EUR) – Evropská unie vyšších soudních úředníků. Cílem valného shromáždění je sdílet odborné zkušenosti týkající se rozvoje vzdělávání vyšších soudních úředníků v Evropě (v Rakousku pod názvem Diplomrechtspfleger, v Německu Rechtspfleger, ve Francii Greffier), informovat účastníky o nových kurzech, seminářích, školeních, přednáškách a možnostech výměnných stáží. Dlouhodobým cílem je kromě jiného rozvíjet spolupráci na mezinárodní úrovni a výměna osobních zkušeností.  

Členy EUR jsou kromě České republiky národní profesní asociace těchto zemí: Dánsko, Německo, Estonsko, Francie, Itálie, Lucembursko, Rakousko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko. Přidruženými členy jsou příslušná profesní sdružení z Japonska, Mali, Maroka, Mauretánie, Jižní Koreje a Tuniska.

Unie vyšších soudních úředníků byla v České republice založena v roce 2018 za účelem prosazování jejich zájmů. Řádným členem EUR se stala  29. 11. 2019 v Lisabonu.  Vyšší soudní úředník je odborný pracovník soudu, který se významně podílí na jeho rozhodovací a jiné činnosti, přičemž na českých soudech jich působí přes jeden tisíc.  

Ivan Crncec, viceprezident Evropské komise pro efektivitu soudnictví (CEPEJ) Foto: VSÚ

Valné shromáždění EUR se koná každoročně, přičemž v letošním roce byla pořádající zemí Česká republika. Akci zorganizovali zástupci zdejší profesní organizace – Unie VSÚ, z.s.. 

Valné shromáždění začalo dne 13. 9. 2023 zasedáním viceprezidentů EUR, kdy hlavními tématy tohoto jednání bylo stanovení rozpočtů na rok 2024,  úprava stanov, stanovení cílů na další rok, ustanovení pracovních skupin a udělení vyznamenání. 

Hlavní program valného shromáždění EUR proběhl ve dnech 14. 9. 2023  a 15. 9. 2023.

„Cílem je vytvoření pozice evropského vyššího  soudního úředníka,“ uvedla ve svém projevu dne 14. 9. 2023   předsedkyně  Unie VSÚ, z.s.  JUDr. Ing. Hana Směřičková, DiS.  I podle zástupců dalších zemí je důležité, aby se profese vyšších soudních úředníků a činnosti, které vykonávají, sjednotily na evropské úrovni.

Za Ministerstvo spravedlnosti ČR vystoupil na valném shromáždění ředitel odboru strategie a koncepce justice Mgr. Jan Převrátil. Ten zdůraznil, že v rámci EU se rozšiřuje přeshraniční přístup, a to ve všech oblastech života. „To s sebou nese konflikty, které se nakonec objeví u soudu. Kde také jinde?“ uvedl řečnicky ve svém projevu. EU se snaží zrušit bariéry, ať už v soudním doručování, v překladech nebo dalších oblastech. Soudní zaměstnanci tak musí být vzděláváni na vnitrostátní, ale i evropské úrovni. Pomoci mohou i nové technologie.

Své poznatky k činnosti vyšších soudních úředníků poté připojil Ivan Crncec, viceprezident Evropské komise pro efektivitu soudnictví (CEPEJ). Jde o soudní orgán složený z odborníků ze všech 47 členských států Rady Evropy, který připravuje nástroje ke zlepšení efektivity a fungování soudnictví v Evropě. „Kdo jiný, než soudní úředníci, jsou lépe obeznámeni se soudním systémem,“ řekl na úvod své prezentace a také plédoval za prosazení evropského soudního úředníka, který by pomáhal systémy v jednotlivých zemích EU sjednotit.

 Ingrid Derveaux, Generální tajemnice a Chrystelle de Coligny, Senior Project Manager za organizaci EJTN
Foto: VSÚ

Europäische Union der Rechtspfleger (EUR) reprezentoval prezident EUR Walter Szöky. Ten mimo jiné uvedl, že hlavními cíli organizace je  podílet se na tvorbě, vývoji a harmonizaci zákonů na evropské a mezinárodní úrovni.  S cílem podpořit justiční spolupráci v Evropě a zlepšit efektivitu a blízkost soudů občanům sepsalo sdružení Zelenou a poté Bílou knihu vyššího soudního úředníka.

Se zajímavými příspěvky vystoupili dále např. Wojciech Postulski za Evropskou komisi,  zástupkyně ERA (The Academy of European Law) Anastasia Patta, LL.M.,  Ingrid Derveaux, generální tajemnice a Chrystelle de Coligny, Senior Project Manager za organizaci EJTN, což je Evropská síť pro justiční vzdělávání. Ty představily novou platformu vzdělávání  v oblasti evropského soudnictví. EJTN mimo jiného vyvíjí vzdělávací normy a osnovy, koordinuje výměny a programy justičního vzdělávání, šíří odborné znalosti v oblasti vzdělávání a podporuje spolupráci mezi institucemi EU pro justiční vzdělávání.

Na valném shromáždění vystoupila i ředitelka Justiční akademie v Kroměříži Mgr. Ludmila Vodáková, která představila justiční akademii jako vzdělávací instituci sloužící celoživotnímu vzdělávání soudců, státních zástupců, justičních kandidátů, asistentů, právních čekatelů, vyšších soudních úředníků a dalších osob působících v justici a její aktuální výukové metody a systémy.

„Je pro nás velmi zajímavé sledovat, co obnáší práce vyšších soudních úředníků v jiných zemích, jakým způsobem jsou začleněni do systému justice, jakým způsobem jsou odměňováni a jak fungují jejich členské organizace. Zejména vývoj v Rakousku a Německu, neboť mají historicky nejdelší zkušenost s jejich začleněním do soudního systému. V mnohém nás to inspiruje a zcela jistě to ukazuje směr, jakým by se institut vyššího soudního úředníka měl ubírat i v České republice“  pronesla závěrem dne 15. 9. 2023 předsedkyně Unie VSÚ, z.s.  JUDr. Ing. Hana Směřičková, DiS.

Program dále pokračoval dne 15. 9. 2023 přednesem zpráv jednotlivých členských organizací, kdy tyto prezentovaly svou činnost, případně aktuálně řešené problémy ve své zemi.

První místopředsedkyně české organizace Věra Čamková přednesla zprávu, ve které uvedla: „Hlavním a dlouhodobě palčivým tématem, kterým jsme nuceni se neustále zabývat, jsou nízké mzdy v justici.  Ve srovnání s ostatními zaměstnanci veřejné sféry jsou i vyšší soudní úředníci dlouhodobě značně podhodnoceni, přičemž ale jejich práce jistě není méně náročná ani méně zodpovědná. Ba naopak.“  Dále například uvedla, že: „Nastupující (mladé a náročné) generaci současná justice v České republice v podstatě nemá co nabídnout.  V souvislosti s neustále se zvyšujícími životními náklady a dlouhodobě vysoké inflaci v České republice se soudy vzhledem k výši platu, který uchazečům o zaměstnání nabízejí, bohužel staly neatraktivním a na pracovním trhu v podstatě nekonkurenceschopným zaměstnavatelem.  Jsme přesvědčeni o tom, že pokud v dohledné době nedojde k nějaké významnější změně k lepšímu a personální nestabilita na soudech se bude prohlubovat, může to vést až k narušení práva občanů na spravedlivý soudní proces, coby jeden ze základních ústavních pilířů českého právního řádu. A to jistě není žádoucí.  Naším dlouhodobým, ale v našich podmínkách opravdu nesnadno dosažitelným cílem, je:  1. zajištění lepšího postavení vyšších soudních úředníků a jejich zařazení pod služební zákon, 2. zajištění adekvátního ohodnocení jejich práce, 3. odstranění nerovnosti v uznávání kvalifikačních předpokladů pro výkon funkce vyššího soudního úředníka, 4. rozšíření možnosti práce z domova, která by zlepšila podmínky pro soulad pracovního a rodinného života, 5. spolupráce na evropské úrovni při realizaci našich cílů.“

Jednání Valného shromáždění byli  přítomni i  delegáti z Jižní Koreje. 

Eva Paseková