Soud rozhodoval o investičním životním pojištění Foto: Pixabay

Velká novela trestního řádu by mohla být hotová do konce letošního roku

Velkou novelu trestního řádu by ministerstvo spravedlnosti mohlo stihnout předložit do konce letošního roku. Legislativní odbor nyní chystá text, který chce nejprve poslat do vnitřního připomínkového řízení soudcům, státním zástupcům a akademikům. Dokončuje také novelu trestního zákoníku ke snížení počtu vězňů a dvě novely občanského soudního řádu včetně změny dovolání. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl náměstek Antonín Stanislav.

Dokončení návrhu nového trestního řádu je součástí programového prohlášení vlády. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už letos na jaře řekl, že místo zcela nového kodexu se jeho úřad vydá cestou novely, která by měla procesní předpis zjednodušit a odformalizovat. K dlouhodobě připravovanému konceptu pracovní komise expertů se totiž v dubnu postavily odmítavě ústavněprávní výbory Sněmovny i Senátu. Části návrhu, na kterých nebyla odborná shoda, komise podle Stanislava přepsala do dvou variant.

„Text nechceme podcenit, proto tomu věnujeme zvýšenou pozornost a předchází tomu vnitřní připomínkové řízení v rámci justice. Počítáme, že jí dáme termín zhruba tří měsíců k zaujetí připomínek. Po jejich vypořádání už bychom pravděpodobně zahájili legislativní proces a zaslali návrh do meziresortního připomínkového řízení,“ popsal Stanislav. Stávající trestní řád pochází z roku 1961 a prošel více než stovkou novelizací.

Koncepční novelu trestního řádu by ministerstvo rádo provedlo legislativním procesem souběžně s novelou trestního zákoníku, kterou už projednalo s předsedy poslaneckých klubů a nyní ji chce představit odborné veřejnosti a neziskovému sektoru. Novela má pomoci snížit počet vězňů, který se aktuálně blíží 20.000, což je v evropském kontextu velmi vysoké číslo. Změny mají nastat u trestných činů krádeže a zanedbání povinné výživy, jejichž pachatelé tvoří 44 procent české vězeňské populace. Snížit by se také měly dolní hranice trestních sazeb u nejzávažnějších podob trestných činů majetkového a hospodářského charakteru.

U chystané novely trestního zákoníku zbývá podle Stanislava dořešit dekriminalizaci drogových trestných činů, na jejíž podobě se ministerstvo musí dohodnout s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem.

Úřad pracuje také na revizi pravidel civilního procesu. Vláda původně slibovala připravit věcný záměr zcela nového kodexu, od toho ale ustoupila a rozhodla se pro novelizaci stávajícího občanského soudního řádu. Komise, kterou vede místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk, vytvořila dvě novely – jednu ke koncepční změně dovolání a druhou k urychlení soudního řízení v prvním i druhém stupni. Ministerstvo nyní vyhodnocuje připomínky, které k nim zaslaly okresní a krajské soudy.

K další připravované legislativě patří rovněž komplexní úprava výživného v právním řádu. Spravedlnost k ní zřídila expertní pracovní skupinu, v níž zasedají zástupci ministerstva práce či financí, politici i neziskové organizace.

(čtk)