Dánsko mění legislativu kvůli muslimským zemím

Dánsko navrhlo nový zákaz pálení koránu, Švédsko nevyhostí paliče

Dánská vláda představila pozměněný návrh zákona zakazující pálení koránu

Dánská vláda dnes představila upravený návrh zákona, který zakazuje pálení koránu. Původní předloha, která měla trestat nevhodné zacházení se všemi předměty s významem pro náboženské komunity, byla upravena po kritikách, že by takový zákon omezoval svobodu projevu a že by bylo složité ho uplatňovat, informovala agentura AFP. Pálení výtisků koránu v Dánsku a ve Švédsku vyvolalo v poslední době pobouření muslimských zemí. Švédský imigrační úřad uvedl, že nakonec nevyhostí ze země iráckého paliče koránu, protože by mu ve vlasti hrozilo mučení.

Švédský imigrační úřad původně podle čtvrteční zprávy agentury Reuters oznámil, že se rozhodl vyhostit ze země iráckého uprchlíka Salwana Momiku, který opakovaně ve Stockholmu uspořádal protestní akci s pálením koránu. Podle úřadu Momika ve své žádosti o povolení k pobytu uvedl nepravdivé údaje.

Švédsko ale muže deportovat nebude, protože by v Iráku mohl čelit mučení a nelidskému zacházení, řekl agentuře Reuters mluvčí úřadu. Pokud se situace změní, bude Momika vyhoštěn, dodal mluvčí. Momika říká, že jeho cílem je protestovat proti celé instituci islámu a nechat zakázat svatou knihu tohoto náboženství.

Švédsko v srpnu zvýšilo výstrahu před nebezpečím terorismu na druhý nejvyšší stupeň a varovalo před nárůstem rizik pro Švédy doma i v zahraničí poté, co pálení koránu vedlo k výhrůžkám ze strany džihádistů. Minulý týden Tunisan ilegálně pobývající v Belgii zastřelil v centru Bruselu dva švédské fotbalové fanoušky. Před činem zveřejnil video, v němž se hlásí k teroristické organizaci Islámský stát, a po činu video s kritikou pálení koránu.

Dánská vláda v srpnu oznámila, že chce předložit návrh zákona, který by pálení koránu a další nevhodné zacházení s nábožensky významnými předměty na dánském území zakazoval. V červenci proti pálení koránu protestovaly stovky demonstrantů před dánským velvyslanectvím v Bagdádu. Snahy dánské vlády se ale dočkaly kritiky od lidí, kteří novelu vnímali jako návrat k zákonu proti rouhání, který Dánsko zrušilo v roce 2017. Právní experti zase vyjádřili obavy ohledně uplatňování navrhovaného zákona.

„Návrh zákona byl upraven tak, aby byl konkrétně zaměřen proti nevhodnému zacházení s texty s náboženským významem,“ uvedlo dánské ministerstvo spravedlnosti. „Se změnami, které dnes navrhujeme, bude zákon srozumitelnější pro všechny, včetně policie a soudů,“ řekl ministr spravedlnosti Peter Hummelgaard. Teroristické hrozby proti Dánsku podle něj zesílily.

Návrh zákona bude projednán v dánském parlamentu 14. listopadu, napsala agentura AFP.

(čtk)