Exprezident Zeman při jmenovací etapě soudců Foto: Pražský hrad

Noví soudci budou jmenováni v listopadu, slíbil náměstek Dvořák. Kandidáti odcházejí, varoval Dörfl

Rovnou dvě jmenovací etapy soudců slibuje Ministerstvo spravedlnosti. Podle náměstka ministra spravedlnosti Karla Dvořáka by měl prezident Petr Pavel nové soudce jmenovat letos v listopadu a příští rok v únoru. „V každé etapě počítáme s 45 až 50 jmenovanými soudci. To je adekvátním doplněním soudcovského stavu,“ řekl Dvořák delegátům 33. Shromáždění Soudcovské unie (SU) v Přerově.

Podle předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho by měli být noví soudci jmenováni konkrétně 14. listopadu 2023 a 22. února 2024.

Náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Zástupci justice si již delší dobu stěžují, že se jmenování nových soudců zadrhlo. Svolali kvůli tomu i jednání tzv. „Justiční šestky“. Naposledy totiž nové soudce jmenoval ještě Prezident Miloš Zeman před skončením mandátu. „Účastníci poukázali na to, že jsou již řadu měsíců vybráni uchazeči o soudcovská místa, kteří vzešli z řádných výběrových řízení. Ti jsou připraveni nastoupit na uvolňovaná místa soudců, kterých bude koncem tohoto roku již kolem sta, a dalších sto soudcovských míst je uvolněných v důsledku mateřských dovolených a dlouhodobých pracovních neschopností,“ uvedla po zářijovém jednání špiček justice mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková. 

Podle předsedy Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla se nedaří zastavit odchody kandidátů, kteří marně čekají na své jmenování. „Odliv kandidátů, kteří prošli náročným výběrovým řízením, je velmi alarmující,“ uvedl s tím, že to platí i pro justiční personál, jehož exodus kvůli nízkým platům stále pokračuje i přes sliby ministerstva financí, že se jejich platové podmínky zlepší.

Podle ústavní soudkyně a bývalé prezidentky SU Daniely Zemanové stát předsedům soudů nedává dostatek peněz na justiční kandidáty, přestože to justici v minulosti slíbilo. Chápe nutnost úspor, ale chybí ji diskuze o prioritách. „Částka, kterou potřebujeme na výběr soudců, není pokryta. Jde o selhání s nedozírnými prostředky,“ kritizovala Zemanová postoj zástupců státu. Justičních kandidátů podle ní bude takto ubývat a zbydou jen zájemci, kteří přijdou do justice „bočním vstupem“.

Kromě zvolení prezidenta delegáti na sněmu řeší materiální zabezpečení soudců a komunikaci navenek i dovnitř organizace. Jediným kandidátem na prezidenta je současný prezident Libor Vávra. Sněm zahájil předseda Krajského soudu v Ostravě Petr Novák, promluvil také nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nebo ombudsman Stanislav Křeček.

Eva Paseková