Exprezident Zeman při jmenovací etapě soudců Foto: Pražský hrad

Jmenování nových soudců se zadrhlo, stěžují si špičky justice

Na půdě Vrchního soudu v Praze se v úterý odpoledne sešli vrcholní představitelé soudů a státního zastupitelství. Řešili aktuální problémy justice. Mezi ty patří i to, že se zadrhl proces jmenování nových soudců, ale i státních zástupců. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky se další jmenovací etapa chystá ještě v tomto roce.

„Aktuálně, co se týká počtu soudců, jich oproti plnému stavu chybí 36. Jak vyplývá z přiložené tabulky, jedná se o jedno z nejnižších čísel za posledních sedm let. I přesto nicméně plánujeme uskutečnit do konce letošního roku jednu jmenovací etapu. Ke jmenování navrhneme vyšší počet, než nyní činí rozdíl mezi evidenčním počtem a plánovaným počtem soudců, čímž se aktivně připravujeme na budoucnost a přirozený úbytek. Navíc v loňském roce došlo k najmenování tolika soudců, jak bylo jen možné, tedy do plného evidenčního stavu,“ sdělil České justici náměstek Karel Dvořák s tím, že návrh musí schválit vláda a soudce jmenovat prezident.

Počty soudců Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Jednání se účastnil předseda a místopředseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy a Petr Šuk, předseda a místopředsedkyně Nejvyššího správního soudu Karel Šimka a Barbara Pořízková, nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, předsedové Vrchního soudu v Praze a Vrchního soudu v Olomouci Luboš Dörfl a Václav Čapka, zástupci z řad představitelů krajských soudů, předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Ceplová, předseda Krajského soudu v Ostravě Petr Novák a prezidenti Soudcovské unie a Unie státních zástupců Libor Vávra a Tomáš Foldyna.

Naposledy nové soudce jmenoval ještě Prezident Miloš Zeman před skončením mandátu. „Účastníci poukázali na to, že jsou již řadu měsíců vybráni uchazeči o soudcovská místa, kteří vzešli z řádných výběrových řízení. Ti jsou připraveni nastoupit na uvolňovaná místa soudců, kterých bude koncem tohoto roku již kolem sta, a dalších sto soudcovských míst je uvolněných v důsledku mateřských dovolených a dlouhodobých pracovních neschopností,“ uvedla mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková. Jmenování nových soudců má být i jedním z hlavních témat nadcházející schůzky zástupců justice s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) na konci září.

Dále zástupci justiční šestky diskutovali o trvajícím problému poddimenzovaných platů administrativního personálu soudů a administrativního personálu státních zastupitelství, které jsou stále v průměru přibližně o čtvrtinu nižší než platy zaměstnanců ve veřejné správě. Dohoda se ale dosud nenaplnila, příslib trvá. Dorovnání platů by podle Petra Šuka mohlo stabilizovat střední personál a omezit časté odchody zaměstnanců za lepšími platy.

Eva Paseková