Prezident Petr Pavel Foto: Pražský hrad

Řád Bílého lva udělil Pavel Pithartovi, Rychetskému nebo Schwarzenbergovi

Právníkům, politikům a vojákům dnes udělil prezident Petr Pavel nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva. Obdrželi ho bývalý předseda vlády a Senátu a právník Petr Pithart, donedávna předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Poslední jmenovaný si vyznamenání nemohl ve Vladislavském sále Pražského hradu převzít osobně kvůli pobytu v nemocnici, zastoupil ho syn Jan.

Pavel vyznamenal také in memoriam Karla Mareše, prvního velitele 311. československé bombardovací perutě RAF, který byl později perzekvován komunistickým režimem. Vyznamenáni byli také in memoriam československý voják a sokolský cvičitel František Pecháček, jenž byl členem odbojového hnutí Obec sokolská a popravený v koncentračním táboře Mauthausen, a slovenský politik a diplomat Milan Rastislav Štefánik. Pavel letos předával státní vyznamenání poprvé.

Pithart, Rychetský a Schwarzenberg byli vyznamenáni za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky. Signatář Charty 77 Pithart byl předsedou i místopředsedou federálního kabinetu, několikrát byl též ve vedení horní parlamentní komory. Čestný předseda TOP 09 Schwarzenberg byl šéfem diplomacie, místopředsedou vlády, poslancem i senátorem.

Rychetský byl kromě dvacetiletého předsedání Ústavnímu soudu také vicepremiérem, ministrem spravedlnosti či senátorem. Rychetského původně měl v úmyslu vyznamenat také exprezident Miloš Zeman, řád mu ale nakonec neudělil kvůli verdiktu Ústavního soudu o zrušení některých částí volebního zákona.

Vyznamenaný Pavel Rychetský Foto: Ústavní soud

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, Pavel udělil katolickému knězi a filozofovi Tomáši Halíkovi či Zdeně Mašínové, sestře členů odbojové skupiny bratří Mašínů, které se v souladu se svými dřívějšími vyjádřeními rozhodl nevyznamenat. Řád TGM první třídy obdrželi také zpěvačka Marta Kubišová, in memoriam filozof Jan Sokol, spisovatel a bývalý politik Milan Uhde a lidskoprávní a politická aktivistka a signatářka Charty 77 Jarmila Stibicová.

Řád TGM druhé třídy obdrželi socioložka, bioložka a environmentalistka Hana Librová, občanský aktivista a dřívější vysokoškolský pedagog a politik Jan Šolc a zakladatel a dlouhodobý ředitel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký.

O plánovaném vyznamenání Mašínové prezident informoval už dříve, na její nominaci se shodly Sněmovna i Senát. Minulý týden senátní petiční výbor předal vedoucí prezidentské kanceláře Janě Vohralíkové petici za to, aby Pavel vyznamenal i členy odbojové skupiny bratří Mašínů, Pavel už dříve uvedl, že by s oceněním Mašínů měl problém. Příběh bratrů Mašínových a jejich přátel, kteří se rozhodli se zbraní v ruce opustit komunistické Československo, dodnes rozděluje společnost. Někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy. Při jejich činnosti zemřelo šest lidí – v Československu dva příslušníci SNB a pokladník, v NDR tři policisté.

(čtk)