Představenstvo ČAK projednalo kauzu advokátky Hany Sukové Foto: Pixabay

ČAK zvažuje zřízení fondu pro advokátní úschovy. Zpronevěru 153 milionů považuje za exces

Advokáti realizují několik desítek tisíc úschov ročně. Selhání advokátky Hany Sukové, která zpronevěřila u 44 klientů 153 milionů korun klientů, je podle České advokátní komory (ČAK) ojedinělým excesem. „Jde o osobní lidské a profesní selhání, nikoliv o selhání systému advokátních úschov jako takového, bez kterého by se zejména realitní transakce jen těžko a plynule prováděly,“ shodlo se představenstvo ČAK. I tak Komora zvažuje zřízení speciálního fondu kvůli zvýšení důvěryhodnosti u veřejnosti.

Suková se svoji dcerou, která působila jako koncipientka, například zpronevěřily osm milionů, které jim dal do advokátní úschovy kupec nemovitosti v Hodkovičkách. Měly je předat prodávajícímu poté, co se uskuteční převod v katastru nemovitostí. „Nicméně tak se nestalo, nemovitost byla sice převedena na kupujícího, ale prodávající své peníze již neobdržel,“ popsal loni mluvčí policie Jan Daněk.

Seznam Zprávy uvedly, že už před šesti lety úřady i policie varovaly, že Suková provádí s úschovami podezřelé transakce. 

Mohla ČAK odhalit podvody třiasedmdesátileté advokátky Sukové dříve? Představenstvo mělo k dispozici informace Kontrolní rady o kontrolách, které u advokátky Sukové proběhly v roce 2018 na podnět Finančního analytického útvaru (FAÚ) a v roce 2019 na podnět Policie ČR. „ČAK poskytla v lednu 2018 FAÚ veškeré dokumenty, které vyžadoval. Tehdejší kontrola neprokázala pochybení advokátky, protože ta předložila dokumenty dokládající, že všechny jí svěřené finanční prostředky řádně vyplatila klientům a že nenakládala s prostředky advokátních úschov v rozporu s profesními pravidly. Celou záležitostí se následně zabývala i Policie ČR, která v dubnu 2019 České advokátní komoře sdělila, že nebyl zaznamenán případ, kdy by JUDr. Suková nevrátila peněžní prostředky mimo stanovený termín nebo v jiné výši, než jí ukládala příslušná smlouva o úschově,“ uvedlo nyní představenstvo s tím, že kontroly pochybení nenaznačily a Komora proto nepochybila. Bezprostředně po zahájení trestního řízení Suková byla po zahájení trestního stíhání vyškrtnuta ze seznamu advokátů.

ČAK kontroly advokátů vyhodnocuje a zavádí další opatření k větší důvěryhodnosti. Od července si klienti mohou s advokátem sjednat, že při pohybu na účtu s úschovou jim přijde na mobil SMS. Nyní je v procesu přípravy další fáze – IT řešení přímého propojení bankovních údajů s Elektronickou knihou úschov, kterou vede ČAK a kam jsou advokáti povinni hlásit vznik a vypořádání advokátních úschov.

Představenstvo ČAK připravuje další nástroje k posílení bezpečnosti advokátních úschov, včetně prověřování možnosti zřízení zvláštního fondu pro tyto účely. Předseda ČAK Robert Němec v souvislosti s kauzou advokátky Hany Sukové již dříve uvedl, že takové závažné porušení povinností advokáta, jakého se ona zřejmě dopustila, považuje za nejhorší porušení důvěry, jehož se může advokát vůči svému klientovi dopustit.

(epa)