Žádosti středně a nízkokvalifikovaných pracovníků má vyřizovat generální konzulát ve Lvově Foto: Pixabay

ČR chybí pracující Ukrajinci, stát udělí pracovní víza i mužům nad šedesát let

Česká republika znovu otevře možnost získat pracovní vízum na zastupitelském úřadu na Ukrajině. Vláda vychází vstříc českému průmyslu a službám, ve kterém chybí pracující Ukrajinci. Nábor se týká těch, kteří mohou vycestovat, tedy například mužů nad šedesát let. O pracovní vízum mohou žádat i držitelé dočasné ochrany z jiných zemí.

Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, které předkládá ministerstvo zahraničí na základě usnesení vlády z října 2023: „Materiál rozšiřuje možnosti podání žádostí o oprávnění na zastupitelských úřadech na Ukrajině, a to primárně za účelem dalšího posílení ekonomické migrace do ČR,“ uvádí k návrhu předkladatel.

Podle statistiky ministerstva vnitra bylo ke 30. září 2023 zaevidováno v České republice 455 345 Ukrajinců s přechodným pobytem a 97 666 Ukrajinců s trvalým pobytem. Z počtu 455 345 Ukrajinců přechodně žijících v ČR je 204 000 mužů a 251 000 žen. 

Úplné statistiky ministerstva vnitra o cizincích v ČR jsou zde.

Vydávání pracovních víz na zastupitelských úřadech na Ukrajině se zastavilo v roce 2022, kdy vstoupil v platnost tzv. Lex Ukrajina a jedna z jeho novel přímo stanovila, že žádosti Ukrajinců o pracovní víza v ČR podávané přímo na Ukrajině jsou nepřijatelné. Současná novela stanoví výjimky z této nepřijatelnosti a jmenuje, kdo a za jakým účelem může na Ukrajině žádost o vízum podat.

Jen pro Ukrajince, kteří smějí vycestovat

Pracovní migrace do ČR bude otevřena Ukrajincům, kteří smějí vycestovat z Ukrajiny nebo jsou držiteli dočasné ochrany v jiné zemi EU: „Navrhované rozšíření se vztahuje jak na občany Ukrajiny, kteří mohou aktuálně legálně vycestovat ze země (např. muži nad 60 let), tak na občany Ukrajiny, kteří jsou držiteli dočasné ochrany v jiném členském státě EU či o tuto ochranu požádali,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Úplný návrh nařízení vlády je zde.

Kromě zvýšení počtu ekonomických přistěhovalců stát částečně řeší situaci Ukrajinců s dočasnou ochranou v jiné zemi, kteří však mají práci v ČR. Ti budou moci požádat o pracovní vízum. Statut dočasné ochrany to nenahrazuje – dočasná ochrana není Ukrajincům poskytována za účelem práce, nýbrž jejich ochránění před válkou na Ukrajině.

O problému dočasných ochran z jiných zemí ve vztahu k pobytu v ČR Česká justice už informovala.

V ČR chybí pracující kvůli válce na Ukrajině

Na základě usnesení vlády o zvýšení počtu ekonomických přistěhovalců do České republiky znovu zavádí stát předmětnou vyhláškou víza pro pracující v zemědělství, lesnictví nebo potravinářství. „Zařazení mimořádného pracovního víza vyplývá z usnesení vlády ze dne 18. října 2023 č. 772 k návrhu na další posílení pracovní migrace do ČR, které počítá s obnovením fungování Programu Mimořádné pracovní vízum pro pracovníky v zemědělství, potravinářství a lesnictví, které bylo pozastaveno v návaznosti na vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Kromě toho bude možnost podat žádost o modrou karu nebo vnitropodnikového zaměstnance. „Toto opatření by spolu s výše uvedeným mimořádným pracovním vízem mělo dílčím způsobem přispět ke kumulativnímu navýšení pracovní migrace ze třetích zemí na český trh práce, který v důsledku vojenského konfliktu na Ukrajině trpí dlouhodobě nedostatkem kvalifikovaných pracovníků,“ vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě.

Vyhláška rovněž rozšiřuje výjimky pro rodinné příslušníky Ukrajinců ze zemí EU a členy ukrajinské diplomatické mise. „Důvodem pro rozšíření výjimky na diplomatická a zvláštní víza je umožnění případné rotace členů ukrajinské diplomatické mise v České republice (včetně velvyslance, jehož post je dlouhodobě neobsazen).“

Irena Válová