Prezident Petr Pavel v Senátu Foto: Senát

Hrad: Výjimku v zákoně o lobbingu nechceme, žádal o ni předchozí kancléř

Kancelář prezidenta republiky (KPR) v pondělí na sociální síti X uvedla, že výjimku z připravovaného zákona o lobbingu nechce a nepotřebuje. Žádal o ni předchozí kancléř Vratislav Mynář, poznamenala KPR na nově zřízeném účtu na jmenované síti. Reagovala tak na sobotní informace deníku Právo, podle kterého chtěla ze zákona vyjmout svou vedoucí Janu Vohralíkovou, případně i jejího zástupce.

V případě, že by prezidentská kancelář skutečně měla ze zákona výjimku, kontakty kancléřky s lobbisty by na rozdíl od prezidentových poradců nebo zákonodárců nebyly v registru lobbistů. Ministerstvo spravedlnosti, které je předkladatelem zákona, to odmítlo.

„Výjimku pro Hrad ze zákona o lobbingu nechceme a nepotřebujeme. Žádal o ni předchozí kancléř v předchozím roce, pro pořádek,“ uvedla kancelář.

Zákon, jehož cílem má být regulace a legalizace lobbování, má platit od ledna 2025 a jeho přijetí je podmínkou pro vyplacení peněz z Národního plánu obnovy. Norma zavádí registr, v němž mají být kontakty mezi lobbisty a lobbovanými hlášeny.

(čtk)