Ústavní soudce Radovan Suchánek Foto: Tiskový odbor Ústavního soudu

Končí ústavní soudce Suchánek, počet soudců klesne na 13 z předpokládaných 15

Uplynutím dnešního dne končí desetileté funkční období soudce Ústavního soudu (ÚS) Radovana Suchánka. Počet členů soudu tak klesne na 13 z předpokládaných 15. Na volná místa už prezident Petr Pavel navrhl advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna.

Suchánek byl za deset let soudcem zpravodajem ve 33 plenárních řízeních, která se týkala zákonů a jiných právních předpisů. Jako zpravodaj figuroval také v 2890 senátních řízeních o stížnostech lidí či právnických osob.

„S jeho odchodem klesne aktuální počet soudců ÚS na 13, což bude – doufejme dočasně – klást na zbývající soudce zvýšené nároky pro zachování dosavadní efektivity a rychlosti řízení,“ uvedl generální sekretář ÚS Vlastimil Göttinger.

Suchánek byl zpravodajem nálezu, jímž ÚS v roce 2018 zrušil takzvanou druhou restituční tečku, stát proto i nadále poskytoval restituentům náhradní pozemky, nejen finanční odškodnění. Později Suchánek připravil nález, podle kterého nemovitosti ve vlastnictví státu, které se nevyužívají k podnikání, zůstanou osvobozené od daně. Podle skupiny senátorů je osvobození státních nemovitostí od daně protiústavní a poškozuje obce, pro které jsou daně z pozemků či staveb důležitým rozpočtovým příjmem. Podle ÚS však není podíl daně z nemovitostí na příjmech obcí tak vysoký, aby osvobození státních nemovitostí mohlo mít takzvaný rdousící účinek.

Suchánek dále připravil nález, který zrušil část zákona o odškodnění lidí z okolí Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 explodovaly muniční sklady. Nárok na odškodnění nově získali lidé, kteří v obcích sice prokazatelně žili, ale neměli tam trvalý pobyt. Soud zároveň otevřel cestu k odškodnění lidí, kteří měli pobyt zapsaný na ohlašovně obecních úřadů.

Poslední významný nález se týkal výkupních cen a ročních zelených bonusů solárních elektráren pro letošní rok. ÚS zamítl návrh skupiny senátorů, kteří chtěli zrušit jeden řádek v cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Přestože ÚS návrh zamítl, současně zdůraznil, že cenová regulace vůči fotovoltaickým elektrárnám musí být v následujících letech nastavena tak, aby bylo v konečném důsledku dosaženo naplnění zákonných záruk návratnosti investice do 15 let a přiměřeného zisku do 20 let.

K ÚS přišel Suchánek z akademického prostředí. V minulosti byl náměstkem na ministerstvu zdravotnictví, členem Vládního výboru pro Evropskou unii, členem Státní volební komise, členem Rady vlády pro lidská práva, Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů nebo poradcem v Senátu.

Suchánek je sedmým soudcem, který letos opouští ÚS. Na volná místa Pavel průběžně navrhuje nová jména. Zatím jmenoval ústavními soudci Josefa Baxu, Danielu Zemanovou, Veroniku Křesťanovou, Kateřinu Ronovskou a Jana Wintra. Nominace se vzdal Robert Fremr kvůli kritice svého předlistopadového rozhodování. Další nominant Pavel Simon nezískal podporu Senátu.

(čtk)