Nejvyšší soud Foto: Nejvyšší soud

Nejvyšší soud bude rozhodovat o Čechmánkově dovolání i po jeho smrti, stanoví to Trestní řád

Nejvyšší soud bude rozhodovat o dovolání Romana Čechmánka i přesto, že bývalý úspěšný hokejista 12. listopadu zemřel. Trestní řád stanovuje, že pokud bylo podáno dovolání pouze ve prospěch obviněného, nepřekáží jeho smrt dokončení dovolacího řízení. „Trestní stíhání tu nelze zastavit proto, že obviněný zemřel,“ stojí v zákoně. Čechmánek byl odsouzen za podvod.

Podle pravomocného rozsudku si Čechmánek při podnikání před deseti lety půjčoval peníze a objednával služby, ačkoli věděl, že své závazky nebude schopen splatit. Dostal za to tři roky vězení s podmínečným odkladem na pět let. Vinu popíral. Dovolání podal v říjnu ke zlínskému krajskému soudu, který se případem zabýval v prvním stupni.

Krajský soud už dovolání spolu se spisem odeslal k nejvyšší instanci do Brna. Nejvyšší soud převzal procesní spis 24. listopadu, potvrdila mluvčí Gabriela Tomíčková bez dalších podrobností.

Krajský soud Čechmánka postupně třikrát zprostil obžaloby. Rozhodnutí ale pokaždé zrušil vrchní soud, potřetí také nařídil změnu ve složení senátu. Poté krajský soud rozhodl, že Čechmánek je v části obžaloby vinen. V dovolání si proto Čechmánek stěžoval například na porušení ústavně zaručeného práva na soudní ochranu ve spojení s právem na zákonného soudce.

Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa si podle rozsudku půjčoval peníze a objednával práce od března 2013 u 16 poškozených, škoda byla vyčíslena na 7,2 milionu korun. Případ souvisí především se stavbou minipivovaru ve Zlíně a přestavbou bytového domu v Holešově.

Minipivovar s restaurací ve Zlíně po roce fungování zavřel, přestavbu domu v Holešově nedokončil. Koupil i bývalý domov důchodců v Prostějově, investoval do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a Čeladné. Od roku 2013 se ocitl v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

Obhajoba v minulosti argumentovala tím, že Čechmánek disponoval nemovitým majetkem, jehož hodnota značně převyšovala všechny jeho závazky. Důvodně se tak domníval, že je schopen své závazky splatit. Celá jeho finanční situace se prý zhoršila až poté, co na něj tři věřitelé podali návrh na insolvenci.

Čechmánek zemřel v 52 letech. Pitva podle policie prokázala, že nespáchal sebevraždu, na jeho smrti se nepodílel ani žádný další člověk. Přesnou příčinu úmrtí policie neuvedla.

(čtk)