Kontroverzní podnikatel Tomáš Horáček. Koláž: Tomáš Cikrt

Pokus o násilné převzetí poskytovatele nebankovních úvěrů FCC se potvrzuje. Soud vrátil zpět původního jednatele i společníka

Pokus o násilné převzetí poskytovatele nebankovních úvěrů Fair Credit Czech, na který společnost upozornila v insolvenčním řízení, se potvrzuje. Pražský Městský soud vrátil na pozice původního jednatele Michala Štronera, člena dozorčí rady Ivo Krska i jediného společníka Rosebary Capital & Investments a.s. Vyplývá to z rozhodnutí soudu, které má Ekonomický deník k dispozici. Ekonomický deník včera upozornil, že právní kancelář Linkers u insolvenčního soudu prohlásila, že se Fair Credit Czech (FCC) někdo pokouší násilně převzít. Tím, kdo má operaci „orchestrovat“, je podle podle vyjádření právníků k insolvenčnímu soudu kontroverzní podnikatel ze severních Čech, spolupracující obviněný, známý hned z několika kauz, Tomáš Horáček.

Společnost Fair Credit Czech na sebe podala letos na konci října insolvenční návrh. Navrhuje v něm, aby soud vyhlásil její úpadek, jak vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma ale ve svém posledním vyjádření insolvenčnímu soudu tvrdí, že insolvenční návrh byl podán neoprávněnou osobou a nebyl ani řádně podepsán a řeší jeho zpětvzetí.

„Z insolvenčního návrhu ani přiložených dokumentů není zřejmá osoba, která za FCC jednala při podání návrhu…. …Z insolvenčního návrhu lze pouze identifikovat, že byl zaslán z datové schránky FCC. Nadto přílohy insolvenčního návrhu neosahují jakoukoli plnou moc, který by fyzickou či právnickou osobu zmocňovala k jeho podání,“ tvrdí právní kancelář Linkers.

Prvního listopadu proto podal jednatel FCC Michal Štroner návrh na zpětvzetí insolvenčního návrhu a v listině se zmiňuje pokus o nepřátelské převzetí. Tím, kdo jej má řídit je kontroverzní podnikatel Tomáš Horáček, známý z řady kauz, které ho si jako naprosto nedůvěryhodnou personu delší dobu „pase“ jako spolupracujícího obviněného Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Městský soud v Praze rozhodl o zápisu Michala Štronera, Ivo Krska a Rosebary Capital & Investments a.s. 3. listopadu na jejich návrh.

„Návrh byl doplněn o CD se záznamem reportáže poukazující na modus operandi nepřátelských převzetí společností nastíněný v návrhu. K návrhu byl připojen i úřední záznam o podání vysvětlení Ing. Michala Šronera ze dne 26. 10. 2023 (nepodepsaný), úřední záznam o podání vysvětlení Ing. Michala Šronera (podepsaný), trestní oznámení Ing. Jana Švandrlíka ze dne 26. 10. 2023, elektronický opis návrhu na vydání předběžného opatření ze dne 26. 10. 2023, fotokopie prvé strany návrhu na vydání předběžného opatření ze dne 26. 10. 2023 s razítkem podatelny Městského soudu v Praze, doplnění návrhu na vydání předběžného opatření ze dne 27. 10. 2023,“ stojí v soudním rozhodnutí.

Problém vznikl už na jaře, v dubnu 2023 byla uzavřena smlouva o převodu podílu mezi společností Ekonprofi z Brna a společností White Cluster z Prahy, jejímž předmětem byl převod 100 procent podílu v nominální hodnotě 85 500 000 korun ve společnosti Fair Credit Czech se společností Ekonprofi jako převodcem a společností White Cluster jako nabyvatelem. Ve stejný den jako byla uzavřena smlouva o převodu podílu byla uzavřena dohoda o ceně, ve které se společnost White Cluster zavázala zaplatit stanovenou kupní cenu Ekonprofi za podíl, přičemž zde byl stanoven závazný termín 5 dnů pro splacení této částky. V případě jeho nedodržení byl Ekonprofi jako převodce oprávněn odstoupit od smlouvy o převodu podílu. Tato cena následně nebyla včas splacena společností White Cluster, načež 17. 4. 2023 odeslala společnost Ekonprofi oznámení o odstoupení od smlouvy, ve kterém odstoupila od smlouvy o převodu podílu z důvodu nedodržení termínu zaplacení převodní ceny podílu podle dohody o ceně. Odstoupení od smlouvy bylo společnosti White Cluster dne 19. 4. 2023 prokazatelně doručeno.

Dne 10. 10. 2023 byla uzavřena smlouva o převodu podílu mezi společností Ekonprofi a společností Rosebary Capital & Investments, dříve Rosebary Capital), jejímž předmětem byl převod podílu ve společnosti Fair Credit Czech.

Dne 25. 10. 2023 byl vyhotoven notářský zápis Ondřejem Demutem, notářem v Žatci, za přítomnosti eMedic Global a Jaroslava Ptáčka. V notářském zápisu je uvedeno, že Jaroslav Ptáček jako zástupce společnosti eMedic Global, mimo jiné prohlásil, že: „Existence společnosti Fair Credit Czech s.r.o. byla prokázána z výpisu z obchodního rejstříku ze dne 25. října 2023. Jaroslav Ptáček prohlašuje, že výpis z obchodního rejstříku ze dne 25. října 2023 neobsahuje aktuální stav údajů zapisovaných do obchodního rejstříku, neboť dne 5. 4. 2023 byla podepsána smlouva o převodu 100procentního podílu mezi původním společníkem společnosti společností Ekonprofi a novým 100procentním společníkem společnosti White Cluster. Kupní cena za převod 100 procent byla řádně uhrazena.“ Jaroslav Ptáček byl posléze jmenován novým jednatelem FCC a začal se odvíjet popisované násilné převzetí společnosti FCC.

„Navrhovatelé uvedli, že prohlášení Jaroslava Ptáčka obsažena v notářském zápisu jsou nepravdivá. Klíčovou vadou prohlášení Jaroslava Ptáčka, a tudíž důvodem pro odmítnutí přímého zápisu notářem je mylné tvrzení, že od smlouvy o převodu podílu společnost EkonProfi neodstoupila. Toto tvrzení se zjevně neopírá o pravdivé skutečnosti, neboť jak uvedli navrhovatelé, cena za převod podílu na základě smlouvy o převodu podílu a dohody o ceně nebyla White Cluster včas uhrazena. Listiny, které měly být založeny do notářského spisu prokazující platnost převodu podílu mezi White Cluster a eMedic Global nebyly uloženy do sbírky listin obchodního rejstříku. Vzhledem k výše uvedenému tudíž existuje důvodné podezření, že listiny, z níž se měl důvod výmazu podávat, nebyly notáři JUDr. Ondřeji Demutovi vůbec předloženy,“ stojí v rozhodnutí soudu.

„V současné době probíhá řízení o návrhu na vydání předběžného opatření proti nepřátelskému převzetí společnosti Fair Credit Czech,“ podotkl v závěru rozhodnutí soud.

Kdo vlastně podal návrh?

Společnost Fair Credit Czech, která poskytuje nebankovní úvěry, na sebe podala letos na sklonku října insolvenční návrh. V návrhu stojí, aby soud vyhlásil její úpadek. FCC v návrhu argumentuje mimo jiné tím, že od letošního října čelí exekuci, která je podle ní nezákonná.

Fair Credit Czech má podle informací z insolvence dlužit cca 650 milionů korun, většina půjček má být prý více než rok po splatnosti. Většina dluhů FCC se má podle některých médií odvíjet od úvěrů, jež si firma vzala od společnosti CFH investiční fond SICAV na financování spotřebitelských půjček, jež poskytovala.

Vyjádření dlužníka ovšem vrhá na celé insolvenční řízení zcela odlišný pohled.

Insolvenční návrh nebyl podepsán žádnou právnickou či fyzickou osobou, zápatí první stránky insolvenčního návrhu obsahuje kontaktní e-mail: [email protected]; tel. číslo: +420 241 010 820, číslo účtu 1195047005/2700, a sídlo advokátní kanceláře V luhu 754/18, 140 00 Praha 4 Nusle.

„Dle aktuálního výpisu z obchodního rejstříku se jedná o sídlo společnosti H.H. Legal, v níž je jediným jednatelem a jediným společníkem JUDr. Ing. Helena Horová. Plná moc pro tuto advokátku nicméně v přílohách insolvenčního návrhu obsažena není,“ tvrdí právníci z advokátní kanceláře Linkers, kteří zastupují veřitele Rosebary Capital & Investments a.s., který o sobě tvrdí, že jediným společníkem FCC.

Z obsahu insolvenčního návrhu přitom nelze zjistit, jaká fyzická osoba měla podepsat, resp. odeslat.

„Dle vlastního prohlášení to však nebyl Ing. Michal Štroner, který je skutečným jednatelem FCC, byť aktuálně nezapsaným v obchodním rejstříku. Pokud by však osobou, která návrh podala, měl být pan Jaroslav Ptáček, pak věřitel upozorňuje, že tato osoba jedná ve zjevném střetu zájmů, tedy není oprávněn FCC zastupovat. Již nyní je na místě upozornit i jeho značně podezřelé jednání, kdy první den po svém jmenování do funkce ve čtvrtek 26. 10. 2023 nechal odeslat částku celkem 11,9 mil. Kč na účet své vlastní společnosti eMedic Global SE a najal nových 6 zaměstnanců na dobře placené pozice, a aniž by měl jakékoli relevantní nové informace, tako tři dny později, v neděli 29. 10. 2023, podal na společnosti FCC insolvenční návrh. Takové jednání nelze v žádném případě hodnotit jako jednání v zájmu FCC,“ stojí ve vyjádření insolvenčnímu soudu.

Screeenshot z insolvenčního rejstříku. Foto: Jan Hrbáček

Z insolvenčního návrhu ani přiložených dokumentů není zřejmá osoba, která za FCC jednala při podání návrhu. Insolvenční návrh nebyl podepsán žádnou právnickou či fyzickou osobou, zápatí první stránky insolvenčního návrhu obsahuje kontaktní e-mail [email protected] a sídlo advokátní kanceláře V luhu 754/18, 140 00 Praha 4, Nusle. Z insolvenčního návrhu lze pouze identifikovat, že byl zaslán z datové schránky FCC. Nadto přílohy insolvenčního návrhu neosahují jakoukoli plnou moc, který by fyzickou či právnickou osobu zmocňovala k jeho podání,“ tvrdí právní kancelář Linkers.

Prvního listopadu proto podal jednatel FCC Michal Štroner návrh na zpětvzetí insolvenčního návrhu a v listině se zmiňuje pokus o nepřátelské převzetí. Tím, kdo jej má řídit je kontroverzní podnikatel Tomáš Horáček, známý z řady kauz, které ho si jako naprosto nedůvěryhodnou personu delší dobu „pase“ jako spolupracujícího obviněného Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Screeenshot z insolvenčního rejstříku. Foto: Jan Hrbáček

Horáčkův pokus o hostile takeover a bílí koně?

„Současný insolvenční návrh je dle názoru věřitele pokračováním snahy o tzv. nepřátelské převzetí (hostile takeaver) společnosti FCC, kde dle věřiteli dostupných informací existuje důvodné podezření, že toto převzetí orchestruje Bc. Tomáš Horáček“ a jeho spřízněné osoby,“ tvrdí ve vyjádření pro insolvenční soud advokátní kancelář Linkers.

Screeenshot z insolvenčního rejstříku. Foto: Jan Hrbáček

Právníci upozorňují na možnou manipulaci s vlastnictvím FCC i jeho jednatelem.

„V tuto chvíli je nesprávně v obchodním rejstříku zapsán jako jednatel Jaroslav Ptáček, když mimo jiné z notářského zápisu notářem v Žatci Ondřejem Demutem plyne, že dosavadní stav zápisu v obchodním rejstříku, dle něhož jediným společníkem FCC byla Rosebary a jediným jednatelem FCC pan Michal Štroner, byl změněn na základě prohlášení osoby Jaroslava Ptáčka, který se dostavil k notáři Demutovi a prohlásil, že dosavadní stav zápisu v obchodním rejstříku neodpovídá skutečnosti a že dřívější jediný společník FCC měl údajně převést svůj obchodní podíl na společnost eMedic Global SE. Tuto absurdní situaci korunuje fakt, že k domnělému převodu podílu v FCC na eMedic mělo dojít od jiné osoby, než od vlastníka tohoto podílu (!), kterým byla v době sepsání sporného notářského zápisu Rosebary,“ tvrdí dále právníci a popisují podrobně další podezřelé pohyby v obchodním rejstříku. Advokátní kancelář operuje i s termínem bílí koně, kteří měli společnost přivést do úpadku a insolvenčního řízení.

Ekonomický deník požádal Tomáše Horáčka o reakci na zmíněná tvrzení. Ten ale do vydání textu neodpověděl.

Screeenshot z insolvenčního rejstříku. Foto: Jan Hrbáček

Spolupracující obviněný, který telefonoval mobilem z „basy“

Zmiňovaný podnikatel Tomáš Horáček je pro orgány činné v trestním řízení známou firmou. Když mu kvůli podnikatelským aktivitám za hranou zákona začalo „téct řádně do bot“, rozhodl se s policií a státními zástupci spolupracovat, aby nestrávil řadu let ve vězení.

Přestože mu za ekonomickou trestnou činnost hrozil nemalý trest, získal status spolupracujícího obviněného a odešel po dohodě o vině a trestu s trestem, který pokryl jeho pobyt ve vazbě. A to přesto, že ve vazbě nezákonně používal mobilní telefon, díky kterému v činnosti za hranou zákona pokračoval dokonce se pokoušel i ovlivňovat svědky.

„Tomáš Horáček začínal svou kariéru jako pravá ruka nechvalně proslulého kmotra ČSSD, někdejšího kmotra Teplic, Petra Bendy. Pro něj podle médií organizoval nábory černých duší do severočeské sociální demokracie. Z ústecké buňky ČSSD byl v roce 2009 vyloučen poté, co vyšlo najevo, že byl odsouzen za jízdu bez řidičského oprávnění a čelil obžalobám za podvody. Právě za pojistný podvod při havárii osobního vozu byl v roce 2011 pravomocně odsouzen k osmi měsícům vězení s podmínečným odkladem na dva roky,“ napsal týdeník Euro.

Později se Horáček začal věnovat své firmě První chráněná dílna, jejímž byl stoprocentním vlastníkem a která zaměstnává handicapované osoby. Proto začala firma od roku 2014 získávat desítky veřejných zakázek například od nemocnic nebo úřadů. Organizace Transparency International však již v roce 2015 upozornila na to, že drtivou většinu zakázek řeší firma subdodávkami a handicapovaní se na jejich realizaci nijak nepodílejí. Společnost získala od státu stovky veřejných zakázek za více než miliardu korun, zmínilo Euro.

Za První chráněnou dílnu lobboval mimo jiné tehdejší předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten se na přelomu let 2017 a 2018 za firmu opakovaně přimlouval na Finančním úřadu Ústeckého kraje, který kritizoval za to, že v Horáčkově společnosti zahájila kontroly na zneužití dotací. Filip vzal podnikatele také na poslaneckou cestu do Kazachstánu, za což dostal od Horáčka 500 tisíc korun. Policie tak nakonec došla k závěru, že o úplatek pro Filipa nešlo. Věc ale předala finanční správě s tím, aby doměřila alespoň daň.

Lhal jako svědek?

V roce 2018 policie zadržela podnikatele Tomáše Horáčka kvůli podezření z korupčních praktik kolem veřejných zakázek ve zdravotnictví. Horáček byl následně obviněn z uplácení a ovlivňování veřejných zakázek, kdy jeho firma měla v minulosti získat zakázky nemocnic Na Bulovce a Na Františku bez výběrového řízení, za což mu hrozil až osmiletý trest odnětí svobody.

V roce 2021 však došlo mezi žalobcem Zdeňkem Matulou z Vrchního státního zastupitelství v Praze a Horáčkem k dohodě o vině a trestu a Horáček tak získal status spolupracujícího obviněného. Šlo konkrétně o trest ve výši šesti měsíců ve vězení, pokutu pět milionů korun a sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech.

Této dohody dosáhl Horáček i proto, že měl ve svých výpovědích označit celou řadu dalších lidí jako pachatele údajné trestné činnosti. Podle serveru iDnes.cz ale z důkazů, které měl server k dispozici vyplývá, že Horáček ve svých výpovědích lhal.

Horáček měl dle iDnes.cz ve výpovědích uvést, že finanční prostředky, které použil na kauci k propuštění z vazby, nepocházely ze společnosti Svět zdraví. Avšak dle Horáčkových odposlechů a výpisů z bankovního účtu Horáčkova advokáta Michala Říhy, které měl server iDnes k dispozici, jasné vyplývá, že Horáček u výslechu nemluvil pravdu.

Výpisy z účtů dokládají finanční převody z notářské úschovy na účet firmy Svět zdraví a následně na účet Horáčkova advokáta Michala Říhy. Ten je následně převedl na účet Vrchního státního zastupitelství a byly tedy použity na zaplacení Horáčkovy kauce.

Finance ve výši 20 milionů korun měly být z firmy Svět zdraví zaslány na základě pokynu Jindřicha Štercla. Ten měl být do firmy dosazen právě Horáčkem. Prostřednictvím odposlechů pak byla zachycena komunikace, kdy Horáčkovi do vazby volal Štercl přímo z banky a informoval ho o tom, že peníze na kauci poslal z firmy Svět zdraví na účet Michala Říhy, advokáta Horáčka.

Tomáš Horáček na dotazy redakce iDnes.cz uvedl, že uvedené zveřejněné důkazy jsou součástí snahy ovlivňovat a zastrašovat jeho osobu v roli svědka prostřednictvím nepravdivých informací. Horáčkův advokát Michal Říha na dotazy iDnes nereagoval.

„Spolupracující svědek je ze zákona povinen vypovědět pravdu a nesmí lhát. V případě, že lže, je jeho důvěryhodnost, a tedy i využitelnost jeho výpovědí u soudu zanedbatelná. Pokud spolupracující obviněný ve svých výpovědích lže, dopouští se protiprávního jednání a hrozí mu další stíhaní za křivou výpověď,“ uzavřel server iDnes.

Jan Hrbáček, Ekonomický deník