Kancelář ombudsmana problematiku ilustruje na příbězích dvou mužů, které zaznamenali pracovníci kanceláře při návštěvách zařízení. Foto: Pixabay

Schorm upozornil na nadměrnou medikaci některých lidí s mentálním postižením

Zástupce veřejného ochránce práv Vít Alexander Schorm upozornil na to, že někteří lidé s mentálním postižením dostávají v zařízeních, ve kterých žijí, vysoké dávky léků na zklidnění. Týká se to zejména lidí s chováním náročným na péči. Podle Schorma je to dosud téměř přehlížený fenomén, zaběhlá praxe se ale musí změnit. Kancelář ombudsmana o tom informovala na svém webu.

Problém nadměrné medikace podle ombudsmanova zástupce vyžaduje systémové řešení. Veřejný ochránce práv se proto podílí na tvorbě Národní strategie podpory lidí s intelektovým znevýhodněním a chováním náročným na péči. „Změna nepřijde ze dne na den, ovšem pojmenování problému a diskuse o něm jsou dobrý začátek,“ konstatoval Schorm.

Podle něj se musí lidé, kteří se starají o člověka s náročným chováním, snažit dotyčnému porozumět a podle jeho potřeb přenastavit poskytovanou službu, místo toho, aby ho jen zklidňovali vysokými dávkami léků. „Nezpochybňuji, že v některých případech jsou léky nezbytné. Je ale třeba k nim přistupovat s opatrností jako k přechodnému řešení a k poslední možnosti, když ostatní selžou. Rozhodně se nesmí jednat o první a jediný nástroj podpory, natož o nástroj trvalý,“ uvedl Schorm.

Kancelář ombudsmana problematiku ilustruje na příbězích dvou mužů, které zaznamenali pracovníci kanceláře při návštěvách zařízení. Oba žijí v ústavu spolu s dalšími desítkami lidí a oba dlouhodobě dostávají několik léků ze skupiny takzvaných antipsychotik. Přitom ani jeden kromě projevů spojených s mentálním postižením a náročného chování nemá žádné duševní onemocnění.

Jeden z dvojice, sedmadvacetiletý muž, denně užívá čtyři léčiva ze skupiny antipsychotik, z toho jeden lék ve vyšší dávce, než je maximální množství určené pro léčbu schizofrenie. Druhý čtyřiačtyřicetiletý muž žijící v domově v severních Čechách denně bere pět různých antipsychotik, přičemž dávkování jednoho léku několikanásobně převyšuje denní dávku.

„Smutné je nejen to, že oba muži jsou, jak se říká, ‚pod práškama‘, ale že se u nich taková silná medikace míjí účinkem. Ba co víc, léky samy o sobě i svými nežádoucími účinky negativně ovlivňují kvalitu jejich života,“ uvedl zástupce ombudsmana.

Na rizikové podávání velkého množství léků lidem ve zranitelném postavení ombudsman upozornil už před deseti lety. Tehdy spojil sérii návštěv domovů pro seniory s analýzou medikačních karet klientů s demencí. Klinická farmaceutka v ní mimo jiné popsala, že někteří senioři dostávali potenciálně nevhodné kombinace léčiv. Například někteří pacienti s Parkinsonovou chorobou užívali starší typ antipsychotik, která mohla projevy této nemoci zhoršovat. Jiné kombinace léků zvyšovaly riziko poškození ledvin nebo krvácení do trávicího traktu.

(čtk)