České věznice jsou přeplněné Ilustrační foto: Vězeňská služba

Stávka zřejmě neohrozí chod Vězeňské služby, soudci stávkovat nesmí

Pondělní stávka odborářů zřejmě neohrozí chod ministerstva spravedlnosti, pražského vrchního soudu, Městského soudu v Praze ani Vězeňské služby. Z Probační a mediační služby se k protestu chystá přidat maximálně několik desítek lidí, a to hodinovým přerušením práce s úderem poledne.

„Nemáme informaci, že by se někdo z úřadu ke stávce připojil,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Listina základních práv a svobod výslovně zmiňuje, že právo na stávku nepřísluší soudcům, prokurátorům – tedy státním zástupcům, příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů, což zahrnuje i Vězeňskou službu. Stávkovat by ale mohli například její civilní zaměstnanci.

„Odbory aktivně stávkovat nebudou, svoji podporu mohou vyjádřit připnutím trikolory,“ uvedla k tomu mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

U soudů by připadala v úvahu stávka personálu, který je podle zástupců justice dlouhodobě platově podhodnocený. Například zaměstnanci Vrchního soudu v Praze se ale k ohlášené stávce nepřipojí, oznámila mluvčí instituce Kateřina Kolářová. „Chod soudu tedy nebude nijak omezen,“ dodala. Obdobná situace panuje i u pražského městského soudu. „Soud nemá žádné indicie o tom, že by se někteří jeho zaměstnanci chystali podpořit pondělní stávku odborů. Omezení v chodu soudu tedy nenastane, respektive není žádný důvod jej předpokládat,“ napsal mluvčí soudu Adam Wenig.

Stávka by neměla ohrozit provoz ani v žádném ze středisek Probační a mediační služby, sdělil její mluvčí Martin Bačkovský. „Někteří členové základní odborové organizace se k pondělní stávce připojí v čase mezi 12. a 13. hodinou, kdy přeruší práci. Řádově se jedná o menší desítky zaměstnanců z celé služby,“ popsal. Instituce má zhruba pět stovek zaměstnanců.

(čtk)