Žena byla zavražděna v roce 1992 Foto: Interpol

Žena zavražděná před více než 30 lety byla identifikována díky kampani Interpolu

Britka zavražděná v Belgii před více než 30 lety byla identifikována díky nové kampani Interpolu usilující o určení totožnosti 22 zavražděných žen, jejichž identitu se dlouho nedařilo odhalit. Informuje o tom britský zpravodajský server BBC News, jehož článek z letošního května podle mezinárodní policejní organizace ke ztotožnění oběti přispěl.

Rodina měla s 31letou Ritou Robertsovou poslední kontakt díky pohlednici z května roku 1992. Její tělo bylo nalezeno o měsíc později, uvedla BBC. Právě tato veřejnoprávní instituce ve svém článku ukázala fotografii tetování oběti, které příbuzní poznali. „I když jsme tu zprávu obtížně vstřebávali, jsme velmi vděční, že už víme, co se Ritě stalo,“ uvedla rodina v prohlášení, které sdílí Interpol.

Robertsová je jen jednou z 22 žen zavražděných v Belgii, Německu a Nizozemsku, o jejichž identifikaci kriminalisté usilují prostřednictvím letos zahájení kampaně Operation Identify Me (Operace identifikuj mě). Interpol v ní poprvé zveřejnil informace k neidentifikovaným tělům, které spolu policejní síly sdružené v Interpolu jinak sdílejí jen interně.

Většině obětí je mezi 15 a 30 lety. Interpol k nim na svých webových stránkách zveřejnil podrobnosti, jako jsou fotografie možných identifikačních předmětů a v některých případech i rekonstrukce podoby jejich obličejů.

Robertsová v únoru 1992 cestovala z Cardiffu do Antverp. Její tělo bylo nalezeno v řece o čtyři měsíce později. Podle rodiny „zbožňovala cestování“. Podle šéfa policejních služeb Interpolu Stephena Kavanagha ji identifikoval člen rodiny poté, co na BBC News spatřil její tetování. Rodina se setkala s vyšetřovateli v Belgii a formálně Ritu Robertsovou identifikovala.

(čtk)