Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Tiskový odbor NSZ

Bývalý český nejvyšší státní zástupce Zeman neuspěl při volbě soudců v Haagu

Bývalý český nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman neuspěl při volbě soudců Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Vyplývá to ze stránek soudu a potvrdilo to i české ministerstvo zahraničí. Uspěli kandidáti ze šesti zemí – Mongolska, Rumunska, Francie, Slovinska, Tuniska a Jižní Koreje.

„JUDr. Pavel Zeman, jehož kvality a odbornost byly partnery během kampaně oceňovány, bohužel nakonec ve vysoce kompetitivní volbě nebyl zvolen,“ uvedlo dnes ministerstvo zahraničí. Volba se uskutečnila na začátku tohoto týdne v New Yorku. V rámci východoevropské regionální skupiny, kam náleží i Česká republika, kandidovalo na dvě místa celkem pět uchazečů.

V několikakolovém řízení bylo potřeba prokázat i odborné znalosti z mezinárodního práva, nestačil tedy jen lobbing ze strany jednotlivých států. V prvním kole však Zeman získal jen 25 hlasů ze 123 a v následujících kolech se jeho podpora neustále snižovala. V prvním kole za Zemanem skončil jen kandidát z Burkiny Faso, který získal 14 hlasů. Informaci o Zemanově neúspěchu dnes přinesl i server Seznam zprávy.

Výběrové řízení trvalo více než rok, předtím se o českém kandidátovi loni na podzim rozhodovalo v Praze. Nakonec byl vyslán do boje o prestižní křeslo právě Pavel Zeman.

Další kandidátkou byla Ivana Hrdličková, která patří mezi nejúspěšnější české právničky a řadu let předsedala Zvláštnímu tribunálu pro Libanon, který se jako jediný na světě věnoval terorismu, a to bombovému útoku na premiéra Rafíka Harírího z roku 2005. Podle zdrojů ČTK mohla mít přitom se svými znalostmi a zkušenostmi z mezinárodního práva větší šanci v konkurenci uspět.

Pavel Zeman působil jako nejvyšší státní zástupce v letech 2011 až 2021. Předtím byl od roku 2004 jako první zástupce ČR u Eurojustu, tedy instituce Evropské unie pro právní spolupráci.

Mezinárodní trestní soud (ICC) první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Sídlí v nizozemském Haagu. Za dvě desítky let své působnosti zahájil vyšetřování zločinů spáchaných ve Středoafrické republice, Demokratické republice Kongo, Keni, Libyi, Pobřeží slonoviny, Ugandě či Venezuele. Dohoda o vzniku ICC byla podepsána 18. července 1998 v Římě. Nyní má ICC podporu 123 zemí, Rusko, stejně jako například Spojené státy, ale jeho jurisdikci neuznávají.

(čtk)