Jedenasedmdesátiletý Glynn Simmons byl z vězení propuštěn na kauci letos v červenci Repro: The Oclahoman

Soudkyně v Oklahomě zprostila viny muže, který strávil 48 let ve vězení

Soudkyně v Oklahomě zprostila viny muže, který strávil ve vězení 48 let. Jde o člověka, který si odpykal nejdelší trest ve Spojených státech za čin, který nespáchal. Byl odsouzen za vraždu, která se stala v roce 1974. Informovala o tom agentura AP.

Jedenasedmdesátiletý Glynn Simmons byl z vězení propuštěn na kauci letos v červenci a v úterý soudkyně Amy Palumbová rozhodla, že je nevinný. Simmons strávil ve vězení 48 let, jeden měsíc a 18 dnů za vraždu jisté ženy během loupeže v obchodu s alkoholem na předměstí Oklahoma City. Bylo mu 22 let, když jemu a dalšímu odsouzenému v tomto případu soud v roce 1975 udělil trest smrti. Ten mu byl později v důsledku rozhodnutí amerického nejvyššího soudu zmírněn na doživotí.

Simmons říkal, že v době, kdy se vražda stala, byl doma ve státu Louisiana. Soud letos v červenci rozsudek zrušil poté, co zjistil, že vyšetřovatelé Simmonsovým obhájcům nepředali všechny důkazní materiály, včetně toho, že jistý svědek jako pachatele označil jiné podezřelé.

Na základě osvobozujícího rozsudku má Simmons nárok na odškodnění ve výši 175.000 dolarů (3,9 milionu korun) od státu Oklahoma, vyplacení peněz ale může trvat roky. Podle jeho právního zástupce tento verdikt otevírá cestu pro podání federální žaloby na Oklahoma City a úřady, které se podílely na jeho zatčení a odsouzení. Simmons, kterému lékaři po propuštění z vězení diagnostikovali rakovinu jater, nyní žije z peněz vybraných na crowdfundingové platformě GoFundMe.

(čtk)