Slovenský premiér Robert Fico Foto: Smer SD

Úřad evropského veřejného žalobce se obává ohrožení právního státu na Slovensku

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) po analýze návrhů změn v trestním právu a justici na Slovensku dospěl k závěru, že znamenají vážné nebezpečí narušení právního státu. Úřad to dnes uvedl ve svém vyjádření k legislativním změnám s tím, že zaslal příslušný dopis Evropské komisi z titulu ochrany finančních zájmů EU.

Návrhy nové vlády premiéra Roberta Fica na změny v trestním právu zahrnují například zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), který v zemi dohlíží na vyšetřování nejzávažnější kriminality a také různých kauz z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Komisař pro spravedlnost Didier Reynders minulou středu řekl, že Evropská komise nebude váhat zasáhnout proti Slovensku jakýmkoli způsobem, včetně omezení fondů, pokud by slovenské kroky v oblasti právního státu porušovaly pravidla EU.

EPPO dnes upozornil, že změny by minimalizovaly odhalování možných podvodů týkajících se finančních zájmů EU, narušily by funkční ohlašovací linky mezi EPPO a ÚSP, přerušily by bez adekvátní náhrady kontakt mezi EPPO a zvláštními vyšetřovateli ze slovenské Národní kriminální agentury, přesměrovaly by většinu případů spadajících pod EPPO ze slovenského Specializovaného trestního soudu na soudy nižší instance, které jsou pro tyto kauzy nedostatečně kvalifikované, a „znamenaly by de facto amnestii ve značném počtu aktivních vyšetřování podvodů týkajících se finančních zájmů EU ve Slovenské republice“.

„V důsledku toho by byla vážně zasažena schopnost EPPO účinně vyšetřovat a stíhat přečiny v jeho kompetenci a prudce by se snížila úroveň ochrany finančních zájmů EU ve Slovenské republice,“ píše EPPO. Rovněž rychlost, s jakou slovenská vláda chystá změny provést, vyvolává vážné pochybnosti ohledně dodržování závazku upřímné spolupráce, upozorňuje unijní žalobce.

„Konečně vzhledem k tomu, že navrhované novely by snížily odstrašující sílu trestního práva pokud jde o přečiny spadající do kompetence EPPO, je rovněž zpochybněn úmysl slovenské vlády plnit svou povinnost účinně chránit unijní rozpočet,“ uzavírá EPPO.

Zrušení ÚSP a například snížení trestů za korupci a hospodářskou kriminalitu chce Ficova vláda prosadit ve zrychleném legislativním řízení tak, aby speciální prokuratura zanikla už k polovině ledna příštího roku. Vládní záměry vyvolaly na Slovensku opoziční obstrukce i demonstrace v ulicích.

(čtk)