Soudkyně měla řídit opilá, vezla dvě malé děti Reprofoto: Tv Nova

ÚS odmítl stížnost bývalé soudkyně Lehké, řídila pod vlivem alkoholu

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalé ústecké soudkyně Markéty Lehké, která dostala podmínku a peněžitý trest za řízení pod vlivem alkoholu. Vinu odmítala. Pravomocný rozsudek pro ni znamenal konec v justici. „Trestní soudy zákonným způsobem dospěly k závěru o vině stěžovatelky,“ stojí v usnesení, které je dostupné v databázi ÚS.

Obhajoba ve stížnosti poukazovala například na to, že důsledkem pravomocného odsouzení trestním soudem je pro Lehkou definitivní „svléknutí z taláru“, zatímco jiný, obdobný případ skončil jen srážkou z platu v kárném řízení. Podle ÚS však jde o „mimoběžnou argumentaci“. Zákon o soudech a soudcích výslovně uvádí, že soudcovská funkce zaniká po pravomocném odsouzení pro úmyslný trestný čin.

„Úkolem orgánů činných v trestním řízení bylo zjistit spáchání trestné činnosti a pravomocně rozhodnout o otázce viny a trestu. Zákonodárce v samostatné úpravě zákona o soudech a soudcích stanovil podmínky pro výkon soudcovské profese. Z povahy věci jsou přitom na soudce kladeny morální a zákonné požadavky vyšší než na ostatní právnické profese,“ uvedli ústavní soudci.

Mostecký soud původně vyměřil Lehké desetiměsíční podmíněný trest, odvolací Městský soud v Praze snížil trest na čtyřměsíční vězení podmínečně odložené na 18 měsíců. Zákaz řízení snížil ze dvou let na rok a půl. Lehká navíc musí zaplatit peněžitý trest 100.000 korun.

Hlídka Lehkou podle obžaloby zastavila v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu v Mostě. Při dechové zkoušce policisté ženě naměřili 1,8 promile alkoholu. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně odmítla.

U mosteckého soudu Lehká v minulosti uvedla, že si vzala léky na kašel a bolest v krku. Znalec obžaloby však vyloučil, že by naměřené hodnoty způsobily léky. Obhajoba neúspěšně poukazovala na nesprávné provedení dechové zkoušky.

Okresní soud v Mostě v srpnu nepravomocně potrestal také znalkyni Evu Herkommerovou za křivou výpověď a nepravdivý posudek v případu Lehké. Dostala peněžitý trest a zákaz činnosti na dva roky. Herkommerová v posudku uvedla, že výsledek dechových zkoušek ovlivnily léčivé přípravky a že auto pravděpodobně neřídila pod vlivem alkoholu. Znalecký posudek Herkommerové je v rozporu s dalšími posudky, které vznikly.

(čtk)