Foto: Pxhere

Ústavní soud dal šanci na odškodnění sestrám týraným v rodině

Ústavní soud (ÚS) dal novou šanci na odškodnění nevlastním sestrám, které se staly oběťmi týrání v rodině. Pachatel si vyslechl tříletý trest vězení, chybělo ale rozhodnutí o náhradě nemajetkové újmy. Soud dnes dvěma nálezy vyhověl stížnostem nevlastní dcery a vlastní dcery pachatele. Soudce zpravodaj Jaromír Jirsa novinářům řekl, že s oběma nebylo jednáno předvídatelně a ocitly se ve slepé procesní uličce, nemohou se nyní domoci žádným způsobem odškodnění. Znovu bude rozhodovat Nejvyšší soud.

Fyzické i psychické týrání se podle pravomocného rozsudku odehrávalo v letech 2008 až 2018 v hospodářství na Rychnovsku, které obýval muž se svou vlastní dcerou a s manželkou a jejími dětmi. Skončilo až ženiným odchodem ze společné domácnosti. Muž podle verdiktu ostatní členy rodiny bil, urážel, omezoval či nepřiměřeně zatěžoval fyzickou prací.

Úplný rozsudek Ústavního soudu je zde:

Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou muži vyměřil za týrání svěřené osoby a týrání osoby žijící ve společné domácnosti podmíněný trest. Nevlastní dceři měl navíc nahradit nemajetkovou újmu 23.000 korun, vlastní dceři 27.000 korun. Další peníze jim poslal předtím dobrovolně, každá tedy měla získat náhradu v celkové výši 70.000 korun.

Krajský soud v Hradci Králové verdikt zpřísnil na tři roky vězení nepodmíněně. Poté ale zasáhl Nejvyšší soud. Sice muži potvrdil trest vězení, zrušil ale výrok o náhradě, a to kvůli tomu, že nárok prý od počátku nebyl řádně uplatněný a dostatečně konkretizovaný. Otec tedy sice byl pravomocně odsouzený, což v jiném řízení potvrdil i Ústavní soud, nebylo však nijak rozhodnuto o nárocích poškozených. Nejvyšší soud jim dokonce ani nedal prostor vyjádřit se k pachatelovu dovolání. Nyní to musí napravit.

„Nejvyšší soud se jich zeptá na jejich názor, doručí jim dovolání, bude s nimi jednat v dovolacím řízení a znovu rozhodne o jejich právech. Dosud tak neučinil, postupoval nepředvídatelně a v zásadě ty poškozené vyšachoval,“ řekl Jirsa.

Ve stejné kauze už ÚS rozhodoval o stížnosti nevlastního syna odsouzeného muže. Byl v totožné procesní situaci, stejný je také výsledek řízení – znovu má rozhodnout Nejvyšší soud.

(čtk)