Analýza anonymních dat se soustředí na to, kolik lidí a jak často z obce vyjíždí za prací či školou Foto: Pxhere

Vnitro chce využít data o pohybu od operátorů k lepšímu plánování veřejných služeb

Lepší plánování veřejných služeb či umístění úřadů by podle ministerstva vnitra (MV) měla umožnit anonymní data o reálném pohybu obyvatel v Česku, která úřad získal od mobilních operátorů. Představitelé ministerstva to uvedli na dnešní prezentaci v Praze. Údaje mají na základě licenční smlouvy k dispozici další úřady, které je mohou zohlednit při územním plánování, plánování dopravy, krizovém řízení či při rozvoji cestovního ruchu.

Data podle ředitele odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy MV Davida Slámy umožní identifikovat skutečná sídla, kam by se měly umístit veřejné služby. Je pak možné je umístit tam, kde se lidé skutečně soustřeďují a neřídit se jen historickými zvyklostmi. Vnitro chce data využít například při revizi vymezení správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Pověřených obecních úřadů by podle MV mohlo být víc s většími kompetencemi.

Data vycházejí z údajů o poloze SIM karet, které se pravidelně hlásí nejbližšímu vysílači. Analýzou záznamů v delším časovém období lze mapovat pohyb populace a dopravní chování lidí. Model dokáže stanovit množství lidí v obcích v konkrétní dobu. Data jsou zdarma dostupná úřadům a v příštím roce chce vnitro zveřejnit aplikaci, kde lidé dostanou možnost zobrazit si pohyby z každé obce.

Vnitro si slibuje, že veřejná správa by díky datům mohla lépe rozložit své služby a úřady, plánovat podle nich dostatečné kapacity škol, lékařských zařízení, ale třeba i vodovodní a elektrické sítě, kanalizací či parkovišť. Pomoci mohou data i při dopravním a územním plánování, při krizovém řízení nebo při rozvoji cestovního ruchu.

Ministerstvo vnitra data nakoupilo ve veřejné zakázce za 1,1 milionu eur (26,8 milionu korun) z fondů EHP a norských fondů. Jde o data tří hlavních operátorů ve čtyřech nezávislých měřeních mezi roky 2021 a 2023, kdy každé měření trvalo 28 dní. Analýza využila jen SIM karty, které byly aktivní minimálně 14 dní a deset nocí, využila tak 10,3 milionu karet z 14,4 milionu, které operátoři provozují.

Analýza anonymních dat se soustředí na to, kolik lidí a jak často z obce vyjíždí za prací či školou, zda mají druhé bydlení či v obci přespávají. Zabývá se i pohyby mezi obcemi navzájem, které rozděluje na denní, týdenní či občasné. Počet obyvatel v daném místě lze rozdělit v každé hodině týdne na rezidenty a různé druhy návštěvníků.

(čtk)