Grónský vyučoval předměty ústavní právo a vývoj československého ústavního a politického systému Foto: Právnická fakulta

Zemřel legendární učitel z pražských práv Ján Grónský

O víkendu ve věku 95 let zemřel dlouholetý vysokoškolský pedagog a ústavní právník Ján Grónský. Na Právnické fakultě Univerzity Karlovy učil od roku 1952 až do roku 2010. „Člověk má žít tak, aby se na něj dalo spolehnout,“ řekl pro studentský časopis právnické fakulty v roce 2019.

Podle webu Paměti národa se Grónský po válce stal členem Komunistické strany Slovenska, vystudoval v Praze Vysokou školu politickou a sociální a v roce 1952 nastoupil na Právnickou fakultu UK. „Jeho otec emigroval do Anglie a on se tehdy jako komunista nechal přesvědčit ke spolupráci s StB v tom smyslu, že pro spolupráci získá právě svého otce. To se však nepodařilo. V červenci 1968 emigroval sám, nejdříve do Rakouska a Itálie, později do Anglie za vdovou po otci. Brzy se však vrátil. Byl vyloučen ze strany, na fakultě ale zůstal,“ uvádí Paměť národa na webu.

Stal se docentem katedry ústavního práva a velmi populárním pedagogem. „Dokázal zapalovat pro ústavní právo, protože sám hořel. Vzrušené diskuse v jeho „Petőfiho kroužku“ byly tím nejlepším, co jsem během studia zažil, a významně přispěly k tomu, že jsem se rozhodl na fakultě zůstat,“ zavzpomínal na Grónského na Facebooku ústavní právník Marek Antoš.

Roku 2008 obdržel Medaili Právnické fakulty. K jeho osmdesátým narozeninám vydalo nakladatelství Aleš Čeněk publikaci „Pocta Jánu Gronskému“ s celým životopisem. 

(epa)