Portál justice je opakovaně nedostupný Foto: Eva Paseková

Ministerstvo spravedlnosti se opět potýká s výpadky Portálu justice

Webový Portál justice, který je provozovaný ministerstvem spravedlnosti, je opět a opakovaně nedostupný. Úřad dnes na síti X uvedl, že za to mohou technické důvody a „realizace nutných bezpečnostních opatření“. Upozornil, že veřejný a insolvenční rejstřík fungují na zvláštních odkazech bez ohledu na výpadky portálu. Nový portál chce ministerstvo zprovoznit ještě tento měsíc.

Výpadky postihují justiční portál dlouhodobě, což značně komplikuje práci právníkům různých profesí. Laické veřejnosti pak poruchy znesnadňují řešení nastalých životních situací. Pod justiční portál spadá nejen web samotného ministerstva, ale také například weby jednotlivých soudů či databáze soudních jednání Infosoud a Infojustice.

„Ministerstvo spravedlnosti se omlouvá za opakovanou nedostupnost webových stránek, a to zejména z technických důvodů a z důvodů realizace nutných bezpečnostních opatření. Na plném zprovoznění intenzivně pracujeme, včetně realizace upgradu webových stránek, tj. nového portálu, který bude v beta verzi spuštěn během ledna 2024,“ přislíbil úřad.

Loni v srpnu ministerstvo informovalo o tom, že výpadky bude řešit pražská firma Techniserv. Úřad si ji jako dodavatele vybral ve výběrovém řízení, přičemž rozhodovala nejnižší nabídková cena. Po zajištění stability portálu měl následovat i redesign webu.

(čtk)