Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Foto: ÚOHS

Ministerstvo vnitra dostalo pokutu 300.000 od ÚOHS, zadalo zakázku bez tendru

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal pokutou 300.000 korun ministerstvo vnitra za to, že v roce 2022 zadalo zakázku na automatizaci kontroly petičních archů při prezidentské volbě bez tendru. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na stránkách úřadu. Ministerstvo podalo proti rozhodnutí rozklad, předseda úřadu Petr Mlsna jej však zamítl, a ministerstvo tak musí pokutu zaplatit.

Zakázku na automatizaci ověření petice pro přímou volbu prezidenta v roce 2023 za 16,9 milionu korun zadalo vnitro v září 2022 společnosti Hewlett-Packard (HP) bez výběrového řízení. Při zadávání uplatnilo výjimku ze zákona, kdy může veřejnou zakázku zadat mimo zadávací řízení, pokud by uskutečnění zadávacího řízení znamenalo ohrožení bezpečnosti České republiky a zároveň nelze přijmout taková opatření, která by hrozbu eliminovala.

Podle úřadu se ale tato výjimka na výběr dodavatele v případě automatizace kontroly petičních archů nevztahovala. Argumentoval tím, že přesný termín, kdy bude potřeba kontrolovat petiční archy kandidátů, znalo ministerstvo nejpozději od 22. června 2022, kdy předseda Senátu vyhlásil termín prezidentských voleb. I předtím, ale bylo možné termín odhadnout vzhledem k tomu, že podle ústavy se volba prezidenta koná v posledních 60 dnech volebního období úřadujícího prezidenta.

„Nutnost realizace veřejné zakázky tedy nebyla otázkou nečekané situace. Z výzvy k zahájení konzultací z května 2022 adresované společnosti HP je navíc zřejmé, že obviněný byl schopen rovněž do jisté míry predikovat, kolik kandidátních listin bude nutné ověřit. Obviněnému tak nic nebránilo v zahájení zadávacího řízení s dostatečným předstihem před oficiálním vyhlášením termínu volby,“ uvedl úřad v rozhodnutí. Upozornil, že pokutu mohl ministerstvu vyměřit až do výše deseti procent hodnoty zakázky, mohla tedy dosáhnout až 1,69 milionu korun.

Ministerstvo se rozhodnutí bránilo podáním rozkladu k předsedovi úřadu, ten ale rozhodnutí úřadu potvrdil a rozklad zamítl. Pokuta je tak pravomocná a ministerstvo ji musí zaplatit. Bránit se může podáním správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně, její podání ale neodkládá povinnost zaplatit sankci.

Pokuta se stane příjmem státního rozpočtu. Antimonopolní úřad se ve sporných případech veřejných zakázek snaží zasahovat ještě v jejich průběhu, tedy dřív než zadavatel smlouvu uzavře. Narušení hospodářské soutěže pak může korigovat účinněji například tím, že zakáže smlouvu uzavřít a zruší pouze některé chybné kroky ve výběru. V případech zadání bez řádného tendru, ale tuto možnost nemá, může reagovat až zpětně uložením pokuty.

(čtk)