Soudkyně řídila pod vlivem alkoholu Foto: Pixabay

Případ soudkyně pod vlivem. Soud uložil znalkyni za křivou výpověď peněžitý trest

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem dnes uložil peněžitý trest a zákaz činnosti znalkyni Evě Herkommerové za křivou výpověď a nepravdivý posudek, který vypracovala pro bývalou soudkyni, odsouzenou za řízení v opilosti.

Herkommerová v posudku uvedla, že výsledek dvou dechových zkoušek u Markéty Lehké nepochybně ovlivnily léčivé přípravky a že auto pravděpodobně neřídila pod vlivem alkoholu. Soudkyně přišla kvůli řízení o talár. Herkommerová má zaplatit 75.000 korun, zákaz činnosti platí na dva roky. Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání.

Krajský soud se ztotožnil se závěry Okresního soudu v Mostě, rozsudek precizoval a uložil totožný trest jako soud prvního stupně. Znalecký posudek Herkommerové je v rozporu se všemi třemi dalšími posudky, které k dané věci vznikly. Lehká se hájila tím, že před jízdou užila bromhexin a stopangin a měla v puse žvýkačku. Hlídka Lehkou zastavila v Mostě v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu ve městě. Při dechové zkoušce policisté ženě naměřili 1,8 promile alkoholu.

Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně ho odmítla. Znalci se shodli na tom, že po požití uvedených léků by musel být pokles hladiny alkoholu během pěti minut určitě výraznější. Za řízení v opilosti dostala podmínku, peněžitý trest a přišla o talár. Nejvyšší soud odmítl její dovolání.

Čtěte také: ÚS odmítl stížnost bývalé soudkyně Lehké, řídila pod vlivem alkoholu

„Dozvěděli jsme se, že když byla odsouzena paní doktorka Lehká, je zapotřebí odsoudit také mou klientku. Nikdo se nezabýval tím, jestli měření bylo platně nebo neplatně provedeno,“ uvedl obhájce znalkyně Vlastimil Němec. Novinářům řekl, že klientce doporučí dovolání.

Během řízení opakovaně Herkommerová uváděla, že dechové zkoušky nebyly provedeny správně. Obhajoba žádala i dnes předvolání policistů, kteří Lehkou zastavili. Krajský soud to zamítl stejně jako předtím okresní soud. Odvolací soud nepřipustil jako důkaz ani obhajobou navržené vyjádření Českého metrologického institutu či konfrontaci znalců. Soudce Tomáš Plha uvedl, že v této věci to není potřeba. Za křivou výpověď Herkommerové hrozil trest odnětí svobody až na tři roky.

Zákaz činnosti na dva roky pro Herkommerovou platí pro obor toxikologie a biochemie, činnost má pozastavenou od poloviny prosince 2022. Posudků za dvacet let vypracovala přes 10.000, za jeden dostala pokutu. U soudu dnes řekla, že neměla žádnou motivaci k vypracovaní nepravdivého posudku pro Lehkou, která ji oslovila. O tom, že byla v té době místopředsedkyní krajského soudu, Herkommerová věděla. Výsledky dechové zkoušky dostala Herkommerová 31. prosince 2019, posudek měla hotový 2. ledna 2020. Nad tím se pozastavil předseda odvolacího senátu, který řekl, že i laikovi je známá skutečnost, že hodnota nad jedním promile alkoholu v dechu je trestná.

(čtk)