Krajský soud v Ústí nad Labem je v havarijním stavu Foto: Robert Malecký

Soudci zůstávají v chátrající budově. Tendr na výstavbu justičního areálu v Ústí byl zrušen

Ministerstvo spravedlnosti zrušilo zadávací řízení k veřejné zakázce na výstavbu justičního areálu v Ústí nad Labem. Úřad to oznámil v tiskové zprávě. Nabídkové ceny podle něj přesáhly jeho rozpočtové možnosti poté, co antimonopolní úřad vyloučil vybraného dodavatele. Ministerstvo doplnilo, že připravuje nové zadávací řízení, které zahájí „v nejbližší době“.

Ke zrušení tendru úřad přistoupil v úterý. „Ministerstvo spravedlnosti současně nemohlo oslovit další účastníky zadávacího řízení, neboť jejich nabídkové ceny nejenže překračovaly nabídkovou cenu vyloučeného dodavatele o stovky milionů korun, ale také převyšovaly rozpočtové možnosti ministerstva,“ uvedl úřad bez dalších podrobností.

Z veřejně dostupného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vyplývá, že ze zakázky vyloučil Společnost Justiční areál v Ústí nad Labem – sdružení GEMO a.s. a JIMI CZ. Ministerstvo totiž podle úřadu porušilo při zadání zakázky zásadu transparentnosti, když při výběru dané firmy nemělo dostatečné podklady pro to, že splnila podmínky účasti, konkrétně podmínky technické kvalifikace.

Takto byla budova Krajského soudu v Ústí nad Labem zatopená v roce 2013 Zdroj: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

O stavbě se mluví přes 20 let

O stavbě justičního areálu pro krajský i okresní soud i státní zastupitelství se hovoří od roku 2002. Současná budova, která funguje od roku 1974, potřebám justice nevyhovuje. Nachází se v záplavovém území a při povodních objekt několikrát zatopila voda. V budově navíc chybí velká soudní síň.

O havarijním stavu současné budovy mluvil již před lety jak někdejší předseda Luboš Dörfl , tak i současná předsedkyně soudu Lenka Ceplová. „Museli jsme udělat soustu stavebních a investičních akcí, abychom vůbec mohli ve staré budově zůstat. Životnost tzv. boletických panelů je omezená a museli jsme je draze vyměnit. A statik říká, že kdyby přišly další povodně, tak nebude možné budovu udržet,“ uvedla v roce 2020 pro Českou justici.

Na základní kámen neexistujícího justičního paláce v Ústí v říjnu 2013 poklepal prezident Miloš Zeman společně s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, která tehdy byla členkou úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Termín dokončení byl v té době odhadován na rok 2018.

Veřejnou zakázku na zhotovitele stavby ministerstvo vypsalo na sklonku roku 2022. Předpokládaná hodnota plnění činila 2,009 miliardy korun bez daně. Se zahájením stavby tehdy ministerstvo počítalo v roce 2023. Plány zveřejněné v roce 2021 počítaly s tím, že v objektu bude pracovat 828 lidí, čímž by se stavba stala druhým největším justičním areálem v zemi po areálu Na Míčánkách v Praze, kde pracuje tisícovka lidí.

(čtk, epa)