Zástupce Vít Alexander Schorm Foto: VOP

Zástupce ombudsmana zkritizoval policisty kvůli připoutání cizince k posteli

Zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm kritizoval policisty kvůli připoutání muže k posteli v cele přísného režimu, podle něj postupovali nepřiměřeně přísně. Cizince připoutali na několik hodin. Kancelář veřejného ochránce práv závěrečné stanovisko zástupce zveřejnila na webu. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se nestal trestný čin a policisté se nedopustili žádného kázeňského deliktu.

Muž původem z Alžírska si u ombudsmana na postup cizinecké policie stěžoval. Policisté jej k posteli připoutali podle nich na necelé dvě hodiny. Pokusil se totiž o sebepoškození rozbitým sklem a policisté zasáhli, aby mu v tom zabránili. Spoutali jej při zásahu. Následně ho ošetřil zdravotnický personál. Muž ve stížnosti tvrdil, že byl připoutaný k posteli čtyři hodiny a že mu to způsobilo bolesti a psychické potíže.

„Z dostupné dokumentace se mi nepodařilo zcela určit dobu poutání stěžovatele. Dospěl jsem však k názoru, že i pokud by poutání stěžovatele trvalo po dobu 1 hodiny a 55 minut, což je časové rozpětí, které uvedla policie, bylo by nepřiměřené. Policisté mohli využít mírnější řešení, které by do práv stěžovatele zasáhlo méně a zároveň by odpovídalo aktuální hrozbě sebepoškozování stěžovatele,“ uvedl Schorm. Podle něj téměř dvouhodinové poutání stěžovatele k posteli nebylo odůvodněné dostatečně závažnými a výjimečnými okolnostmi.

Věcí se zabývalo Ředitelství služby cizinecké policie, odbor azylové migrační politiky ministerstva vnitra a také GIBS. Podle Schorma ředitelství reagovalo ujištěním, že policisté ke každému případu poutání k pevnému předmětu přistupují a nadále budou přistupovat s individuálním posouzením. Věc také prošetřilo. „Přestože se zástupce ochránce neshodl s ředitelstvím v některých dílčích bodech, šetření uzavřel. Zároveň apeloval na to, aby dokumentace policie v budoucnu obsahovala podrobné odůvodnění nezbytnosti, přiměřenosti a délky trvání připoutání osob k pevnému předmětu,“ uvedla kancelář ombudsmana.

Odbor azylové migrační politiky se závěry zástupce ombudsmana nesouhlasil. Ministerstvu vnitra Schorm navrhl, aby zajistilo, aby odbor přijal vnitřní pokyn o posuzování a nahlašování podezření na špatné zacházení a zajistil pracovníkům vykonávajícím agendu dozoru a stížností v tomto ohledu odborné vedení. Podle GIBS se nestal trestný čin a policisté se nedopustili žádného kázeňského deliktu.

(čtk)