Soudce Sovák podle kriminalistů nerozhodoval nezávisle, spravedlivě a nestranně, a to zejména kvůli slibům protiplnění od svého přítele, spoluobžalovaného Bíby Reprofoto: ČT

Líčení se soudcem Sovákem bylo odročeno, spoluobžalovaný se omluvil

Soud dnes kvůli zdravotnímu stavu jednoho ze spoluobžalovaných odročil hlavní líčení v případu bývalého soudce Zdeňka Sováka obžalovaného z přijímání úplatků za ovlivňování soudních rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze. Muž podle žalobců mimo jiné požadoval desítky milionů korun za to, že zajistí mírnější trest stavební společnosti Metrostav. V případě odsouzení mu hrozí pětiletý až dvanáctiletý trest vězení. Někdejší soudce se dnes novinářům k obžalobě odmítl vyjádřit, dříve vinu odmítl.

Spolu se Sovákem čelí obžalobě další čtyři lidé. Milan Bíba se z dnešního jednání omluvil. Podle lékařské zprávy dlouhodobě trpí dušností, spánkovou apnoe a dalšími zdravotními problémy. V poslední době se mu zdravotní stav zhoršil. Předseda senátu proto odročil líčení na konec května. Podle svého vyjádření zaslal lékařům dotaz, zda by se Bíba nemohl soudu účastnit, pokud by upravil jednání jeho zdravotním podmínkám.

Bíba a Robert Plevač podle státního zástupce zprostředkovávali někdejšímu soudci kontakt se společností Metrostav. Jejím zástupcům nabízeli, že za úplatu zajistí, aby Sovák zrušil stavební společnosti tříletý zákaz plnění veřejných zakázek, který mu soud nepravomocně uložil v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Bíbova přítelkyně Charlotte Mulénová muži údajně pomáhala peníze, které už obdržel, legalizovat. Gagiku Tonyanovi pak podle žalobců někdejší soudce zrušil nepravomocný šestiletý trest za vydírání výměnou za obrazy.

Sovák je obžalován zejména z trestných činů přijímání úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Policie ho obvinila na sklonku jeho kariéry, v prosinci 2020. Tehdy mu bylo 70 let, což je věk, kdy soudci odcházejí na odpočinek. Po sdělení obvinění strávil muž tři měsíce ve vazbě.

Sovák je v posledních letech druhým soudcem pražského vrchního soudu, který usedne na lavici obžalovaných. Pražský městský soud podruhé projednává případ jeho kolegy Ivana Elischera, který údajně manipuloval odvolací soudní řízení v drogových kauzách ve prospěch vietnamské komunity.

(čtk)