Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Tiskový odbor NSZ

Pavel Zeman končí v justici, bude pracovat pro šéfa ČNB

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který počátkem roku skončil i jako státní zástupce, začne od dubna pracovat v České národní bance (ČNB) jako poradce jejího guvernéra Aleše Michla pro oblast práva a kyberbezpečnosti. Uvedl to dnes Deník N, kterému to řekli Zeman a mluvčí ČNB Jakub Holas.

Zeman Nejvyšší státní zastupitelství v Brně vedl v letech 2011 až 2021, koncem letošního ledna rezignoval i na post státního zástupce. V minulosti byl také zástupcem Česka v úřadu evropské justiční spolupráce Eurojust a kandidoval rovněž na soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu, při volbě ale neuspěl.

„Kyberbezpečností se poslední dobou zabývám poměrně intenzivně, takže to beru i jako výzvu pro mou další pracovní kariéru,“ řekl serveru Zeman ke svému budoucímu působení v bance. „Od dubna 2024 se stane poradcem guvernéra Aleše Michla. V této pozici využije dlouholeté zkušenosti v českých i zahraničních nejvyšších funkcích,“ uvedl k Zemanově nové práci mluvčí ČNB.

Jedenapadesátiletý Zeman působil jako žalobce nejprve na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na Nejvyšší státní zastupitelství do Brna. V roce 2004 se stal zástupcem Česka v Eurojustu a o sedm let později se postavil do čela Nejvyššího státního zastupitelství, kde ho v roce 2021 vystřídal Igor Stříž. Rezignaci na funkci nejvyššího státního zástupce Zeman zdůvodnil tlaky ze strany tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ta na Zemana po jeho odchodu z funkce podala kárnou žalobu kvůli jeho postupu v restituční kauze rodu Czerninů, Nejvyšší správní soud ale Zemana kárné žaloby zprostil.

(čtk)