Zoran Milanovič Foto: Roberta F. - Wikimedia

Soud v Chorvatsku zakázal prezidentovi kandidovat v parlamentních volbách

Ústavní soud v Chorvatsku zakázal prezidentu Zoranu Milanovičovi kandidovat v dubnových parlamentních volbách, pokud nerezignuje na funkci hlavy státu. Informovala o tom veřejnoprávní stanice HRT. Milanović minulý týden šokoval politickou scénu v zemi, když oznámil, že povede kandidátku sociálních demokratů (SDP). Odstoupit z prezidentské funkce chtěl až po skončení hlasování. Dnešní rozhodnutí ústavního soudu označil za puč.

Předseda ústavního soudu Miroslav Šeparović po dnešní narychlo svolané schůzi uvedl, že prezident země se z titulu své funkce nesmí podílet na činnosti žádné politické strany. Vyloučena je proto možnost, aby se hlava státu stala kandidátem v parlamentních volbách či se vydávala za kandidáta na předsedu chorvatské vlády.

„Pokud se prezident republiky v době výkonu této funkce stane kandidátem pro volby poslanců v chorvatském parlamentu nebo vystupuje na veřejnosti jako budoucí kandidát na předsedu vlády, musí ihned odstoupit,“ citovala HRT z prohlášení ústavního soudu.

Chorvatští poslanci ve čtvrtek schválili rozpuštění Saboru a vypsání předčasných parlamentních voleb na 17. dubna. Stalo se tak po měsících protestů opozice proti vládě dlouholetého premiéra Andreje Plenkoviče z konzervativního Chorvatského demokratického společenství (HDZ).

O několik hodin později Milanović oznámil, že bude jedničkou kandidátky SDP a že se chce stát premiérem. Kandidovat chtěl podle svých slov jako nestraník a nezávislý. Milanovičovo zařazení do čela kandidátky potvrdil i předseda socialistů Pedja Grbin. Milanović v této souvislosti uvedl, že si je jist svým vítězstvím a že z prezidentské funkce odstoupí až po něm.

V reakci na dnešní verdikt Milanović podle deníku Jutarnji list uvedl, že se jedná o „čistý puč“ a „politické násilí“ ze strany ústavního soudu, jejž nazval skupinou „negramotných gangsterů“. Řekl také, že se „stane premiérem zákonným způsobem“ a že rezignace na prezidentský post „nepřipadá v úvahu“, protože by podle ústavy musel předat funkci současnému předsedovi parlamentu z řad HDZ.

Levicový populista Milanović, který byl v letech 2011 až 2016 předsedou chorvatské vády, je dlouholetým kritikem současného premiéra Plenkoviče. Jejich osobní vztah chorvatská média charakterizují jako krajně nevraživý.

Prezident plní v chorvatském politickém systému spíše reprezentativní roli, významnější pravomoci má však v oblasti obrany a národní bezpečnosti. Prezidentské volby se mají v Chorvatsku konat letos v prosinci.

(čtk)