Ministři na tiskové konferenci Foto: Úřad vlády

Vláda: Ústavní soud by měl zamítnout stížnosti soudců na zmrazení platů

Vláda vstoupí do dvojice řízení, která vede Ústavní soud (ÚS) k otázce odměňování soudců. Vyplývá to z výsledků dnešního zasedání kabinetu, které zveřejnila Strakova akademie na svém webu. V obou případech bude u ÚS argumentovat pro to, aby soud příslušné návrhy zamítl.

První řízení navazuje na žalobu podanou u Okresního soudu v Ústí nad Labem, kde se soudkyně tamního krajského soudu domáhá doplacení platu a náhrady výdajů za rok 2021. S odkazem na dřívější judikaturu ÚS ohledně platů soudců žalobkyně tvrdí, že zákonodárci svévolně porušili legitimní očekávání soudců a bez velmi závažného důvodu přistoupili k platovým restrikcím vůči soudcům, stojí v materiálu pro vládu.

Žalobkyně také tvrdí, že úsporná opatření politiků cílí selektivně na soudce. Jejich platy se staly nástrojem politických kampaní a funkce „tzv. platového automatu, která měla sloužit jako ochranný štít před zásahy moci zákonodárné a výkonné do soudcovské nezávislosti, se zcela vyprázdnila“, tvrdí.

Druhé řízení se týká stejné problematiky, ale vztahuje se k odměně za letošní leden. „Žalobkyně má za to, že tvrzený veřejný zájem na přijetí napadených ustanovení neobstojí v rámci testu proporcionality – práva soudců jsou dle žalobkyně napadenou právní úpravou vyprázdněna, neboť se nejednalo a nejedná se o dočasné opatření, které by mělo překlenout krizový stav nebo by bylo odůvodněno jinými výjimečnými okolnostmi, ale naopak o opatření trvale snižující veličinu pro výpočet platové základy soudců,“ stojí v návrhu pro vládu.

V posledních letech si politici opakovaně zmrazili platy nejprve kvůli koronavirové krizi a později na návrh koaliční vlády Petra Fialy (ODS) kvůli snaze najít úspory vzhledem ke schodku státního rozpočtu. Opatření se týkala i soudců a státních zástupců. Kabinet do obou řízení u Ústavního soudu vstoupí a bude usilovat o to, aby soud návrh zamítl.

(čtk)