Foto: Pixabay

MUS: Čmejla a Diviš se odvolali proti propadnutí majetku v ČR ve prospěch Švýcarska

Miliardáři Marek Čmejla ani Jiří Diviš nesouhlasí s českým uznáním švýcarského rozsudku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS), podle nějž má část jejich majetků propadnout ve prospěch Švýcarska. Proti listopadovému rozhodnutí pražského městského soudu se oba odvolali. Na dotaz ČTK to sdělila Monika Neumannová z tiskového oddělení Vrchního soudu v Praze, který se bude odvoláními zabývat. Pokud příslušná česká rozhodnutí nabydou právní moci, budou propadnutí majetku vykonatelná i v České republice.

U Čmejly zahrnuje napadené rozhodnutí zhruba 5,2 miliardy korun, u Diviše přibližně 915 milionů korun. Čmejla by přišel o stavby a pozemky v Ústeckém a Středočeském kraji a v Průhonicích a také o akcie firem ČEZ a Telefónica. Divišovi by měly propadnout nemovitosti na Chebsku a v centru Prahy, akcie a peníze z bankovního účtu.

„Obecné odvolací námitky směřují do porušení práva na účinnou obhajobu a tlumočení, porušení presumpce neviny a porušení práva na opravný prostředek,“ popsala Čmejlovo odvolání Neumannová. K Divišovi dodala, že v jeho případě se odvolalo i ministerstvo spravedlnosti.

Švýcarsko Čmejlu potrestalo za podvod a praní špinavých peněz dvouletou podmínkou, Divišovi uložilo podmíněný trest v délce 20 měsíců. Součástí verdiktu je rovněž zmíněné propadnutí tzv. náhradní hodnoty ve prospěch Švýcarské federace.

Když byl švýcarský rozsudek definitivní, zastavil pražský městský soud počátkem loňského roku Čmejlovo i Divišovo stíhání v české větvi kauzy MUS, protože se stalo nepřípustným. Švýcarská prokuratura se už předtím obrátila na české ministerstvo s žádostí o uznání propadnutí majetku, přičemž argumentovala Úmluvou o praní, vyhledávání, zadržování a konfiskaci výnosů ze zločinu. Pražský městský soud proto předloni část Čmejlova i Divišova majetku zajistil.

Čmejla se s Divišem dělí o 57. až 58. příčku žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který loni sestavil deník E15. Hodnotu majetku vyčíslil u každého z nich na 9,4 miliardy korun, přičemž část těchto příjmů pochází z prodeje podílu ve Škodě Transportation skupině PPF. Oba muži vinu v kauze nezákonného ovládnutí a vytunelování Mostecké uhelné vždy odmítali. Šestapadesátiletý Čmejla, vystudovaný kybernetik a někdejší baskytarista skupiny Tichá dohoda, žije v Monaku. Kde se nyní nachází osmašedesátiletý Diviš, není úředně jisté – pražský městský soud označil jeho trvalý pobyt za neznámý a písemnosti mu doručoval prostřednictvím advokátů. Někdejší basketbalista dříve působil ve Švýcarsku, kde vystudoval práva.

V české větvi kauzy MUS uložil loni soud nepravomocně bývalému manažerovi těžební firmy Antoniu Koláčkovi 7,5 roku vězení a propadnutí několika set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele MUS Oldřicha Klimeckého potrestal šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Oba muži také dostali pětiletý zákaz působení ve vedení firem. Manažeři včetně Čmejly podle tohoto rozsudku v roce 1998 skrytě ovládli MUS, když z ní odčerpali peníze pod záminkou zhodnocení v zahraničí. Poté vyčkali, až cena akcií klesla, a od českého státu odkoupili jeho podíl za pomoci Diviše přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Škodu způsobenou Česku vyčíslil soud na 2,37 miliardy korun. Prodej státního podílu schválila jednomyslně v červenci 1999 vláda pozdějšího prezidenta Miloše Zemana.

(čtk)