Jana Nečasová a Petr Nečas Reprofoto: ČT

Nejvyšší soud obdržel dovolání v kauze trafik pro poslance ODS

Nejvyšší soud (NS) obdržel dovolání v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. Podali je bývalý premiér Petr Nečas (ODS) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, a to už na přelomu února a března. Koncem minulého týdne Obvodní soud pro Prahu 1 doručil dovolání spolu se spisem nejvyšší instanci do Brna. Informaci z justiční databáze ČTK potvrdila mluvčí NS Gabriela Tomíčková.

Rozhodnutí NS lze nyní s ohledem na průměrnou délku řízení v trestním kolegiu očekávat za 40 až 50 dní. Dovolání samo o sobě nemá odkladný účinek.

Nečas dostal podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest milion korun. Boček má dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300.000 korun.

V případu figurovala i Nečasova manželka Jana (dříve Nagyová), kterou prvoinstanční soud také potrestal podmíněným a peněžitým trestem. Žena se ale proti verdiktu neodvolala a rozhodnutí nabylo právní moci už dříve. Trojice vinu popírala.

Kauza trafik přispěla před více než deseti lety po policejním zásahu na úřadu vlády k pádu Nečasova kabinetu. Nečas, tehdejší šéfka jeho kanceláře Nagyová a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Nečasův trest zahrnuje i jeho předchozí odsouzení. Expremiér dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky. Odvolací pražský městský soud mu za to loni v květnu potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest 100.000 korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Trval nicméně na tom, že říkal pravdu. Jeho dovolání v této kauze už Nejvyšší soud odmítl.

(čtk)