Foto: Pxhere

Soud potvrdil Rittigovi 649.000 korun jako náhradu za obhájce v kauze Oleo Chemical

Odvolací pražský městský soud dnes potvrdil lobbistovi Ivo Rittigovi odškodnění 649.000 korun za stíhání v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Muži částku přiznal jako náhradu nákladů za obhájce. Podnikatel původně žádal o 29.000 korun více, některé porady s advokáty ale byly podle soudu zbytečné. Rozhodnutí je pravomocné.

Odvolací senát uznal Rittigovi náhradu za 203 právních úkonů. Další tři porady s advokátem však byly zbytečné. „Jsou odškodněny pouze takové úkony, které byly účelně vynaloženy na zrušení nezákonného rozhodnutí,“ prohlásila předsedkyně senátu Ivana Kotrčová. Muži soud také nepřiznal peníze, které vynaložil na právní služby spojené s vydáním peněz, které mu policie kvůli stíhání zajistila.

Rittigův advokát Vlastimil Rampula zváží, zda nepodá proti rozhodnutí ústavní stížnost. Novinářům po skončení jednání řekl, že podle jeho názoru je nutné brát trestní stíhání jako celek a odškodnit veškerou právní pomoc. „Kauza Oleo Chemical nebyla vůbec jednoduchá,“ uvedl u soudu Rampula. Porad bylo podle něj mnohem více, než za kolik žádal lobbista odškodnění.

Soudy lobbistu v kauze tunelování Oleo Chemical pravomocně osvobodily v roce 2019. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz, za což mu hrozilo pět až deset let vězení. Podle soudů se ale podnikatelovu vinu nepodařilo prokázat.

Za vyvedení 20 milionů korun z Olea prostřednictvím fiktivních smluv o poradenství byli odsouzeni dva majitelé firmy a Rittigův obchodní partner, Peter Kmeť z karibské společnosti Cokeville Assets (CA). Obžaloba tvrdila, že přes tuto firmu putovaly „vyprané“ peníze k Rittigovi, který si za ně pořídil tři nemovitosti v Dubaji. Prvoinstanční senát ale uvedl, že Rittig získával od CA peníze jako odměnu za jisté zahraniční projekty.

Rittig byl stíhán také v takzvané jízdenkové kauze a v kauze údajného vyzrazení utajované informace BIS. V obou případech ho soudy také osvobodily. Kvůli kauze jízdenek pražského dopravního podniku žádá lobbista podle Rampuly zhruba pětimilionové odškodnění.

Kdo je Ivo Rittig:
– Se jménem podnikatele a lobbisty Rittiga jsou spojovány mnohé korupční skandály, například podezřelé zakázky pražského dopravního podniku (DPP) či obchody s fotovoltaickými parky. Před soudem se muž označovaný v minulosti v médích za jednoho z „kmotrů“ ODS ocitl také v kauze tunelování firmy Oleo Chemical, která ale skončila před pěti roky jeho osvobozením. Rittig se později domáhal odškodnění, nyní odvolací soud potvrdil prvoinstanční rozhodnutí, podle něhož dostane 649.000 korun, které vynaložil na právníka.

– Soudy lobbistu v kauze tunelování Oleo Chemical osvobodily v roce 2019. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz, za což mu hrozilo pět až deset let vězení. Podle soudů se jeho vinu nepodařilo prokázat. Za vyvedení 20 milionů korun z Olea prostřednictvím fiktivních smluv o poradenství byli odsouzeni dva majitelé firmy a Rittigův obchodní partner, Peter Kmeť z karibské společnosti Cokeville Assets (CA). Verdikt naposledy letos v březnu potvrdil Ústavní soud, když odmítl stížnosti tří odsouzených.

– Pražský městský soud nepravomocně zprostil Rittiga a jeho právníky obžaloby z tunelování Olea v únoru 2017. V hlavním líčení se neprokázalo, že by dané skutky spáchali právě oni. Státní zástupce Adam Borgula později marně usiloval o obnovu řízení a v červnu 2019 Vrchní soud osvobození Rittiga zpravomocnil. V druhé větvi kauzy se soud zabýval tím, zda si Rittig za peníze vyvedené z Olea přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets pořídil tři nemovitosti v Dubaji. V září 2018 soud nepravomocně zprostil Rittiga i této obžaloby.

– Rittigovo jméno se začalo v médiích častěji objevovat v roce 2011 v souvislosti s kauzou jízdenek pro DPP. Ten podle policie uzavřel nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek s papírnou Neograph, který zprostředkovala firma Cokeville Assets. Neograph firmě odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Nadační fond proti korupci v minulosti uvedl, že konečným příjemcem peněz byl nejspíše Rittig. V únoru 2018 byl podán návrh na obžalobu Rittiga a dalších 17 lidí, v květnu 2019 soud všechny zprostil obžaloby. Kvůli kauze DPP nyní žádá Rittig zhruba pětimilionové odškodnění.

– Další kauzou spojenou s Rittigem byl únik informací z Bezpečnostní informační služby. V případu, který souvisí se zásahem na úřadu vlády v červnu 2013, byli vedle Rittiga a jeho obchodního partnera Tomáše Jindry obžalováni bývalá ředitelka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) a právník David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal. Obžaloba tvrdila, že Nečasová prozradila v roce 2012 Rittigovu právníkovi Michalovi obsah zprávy BIS a že lobbista mohl díky tomu zakrýt svůj vliv na státní orgány a instituce.

– Rittig s Michalem nejprve dostali v lednu 2017 desetiměsíční a Nečasová osmnáctiměsíční podmínku. Verdikt ale v září 2017 zrušil odvolací senát. V listopadu 2019 soud zprostil Nečasovou, Rittiga i Michala obžaloby, v říjnu 2020 potvrdil osvobození odvolací soud. Státní zástupce v prosinci 2020 uvedl, že nebude v této kauze iniciovat dovolání. Michal byl později odsouzen v jiném případě k šesti letům za krácení daní, Nečasová dostala podmínku a pokutu v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.

– Podle tvrzení šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčky z března 2014 Rittig také figuroval „ve fotovoltaické kauze Amun.Re“. Proti tomuto tvrzení ale lobbista protestoval. Jeho žalobu ale pražský městský soud v září téhož roku nepravomocně zamítl, a verdikt v říjnu 2016 potvrdil verdikt i Vrchní soud v Praze. V dubnu 2015 mu Městský soud v Praze nepřiznal ani nárok na omluvu a odškodné od vydavatelství Mladá fronta kvůli článku v týdeníku Euro, který pojednával o Rittigově zapojení do solárního byznysu.

– Rittigovo jméno se v listopadu 2022 objevilo v médiích i v souvislosti s projektem Pandora Papers, spolu s bývalým teplickým politikem ČSSD Petrem Bendou a někdejším ředitelem televize Prima a pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem. Podle zjištění webu Investigace.cz je Rittig zapojen do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

– Ivo Rittig se narodil se 3. ledna 1963. Podle tisku se vyučil prodavačem, praxi absolvoval v pražském lahůdkářství U Paukertů. V roce 1981 nastoupil do podniku Potraviny Praha a o dva roky později se stal vedoucím samoobsluhy. Jeho působení v prodejně podle Hospodářských novin skončilo mankem 766.000 Kčs. Rittig kvůli tomu podle médií strávil tři roky ve vazbě a v roce 1988 ho soudy potrestaly devíti roky vězení.

– V roce 1990 byl propuštěn na základě amnestie. Trest si pak nechal zahladit. Počátkem 90. let se Rittig stal promotérem boxerských zápasů a začal podnikat v luxusní módě. Podle týdeníku Respekt si Rittigovy firmy půjčily u Komerční banky několik set milionů korun, které ale podle týdeníku nesplatily, načež byl dluh vyveden do České konsolidační agentury.

– Rittiga média v minulosti označovala za jednoho z „kmotrů“ ODS, kteří měli velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na jím vypisované zakázky. Přisuzován mu byl také vliv na bývalého středočeského hejtmana a exministra Petra Bendla. Jeho vliv byl ale podle médií mnohem větší. „Z mé generace nebyl nikdo, kdo byl ve vysoké manažerské funkci a neznal Ivo Rittiga,“ řekl v dubnu 2016 někdejší šéf pražského dopravního podniku Martin Dvořák.

– Rittig je ženatý a má čtyři děti. Navzdory své kontroverzní pověsti se rád prezentuje v médiích a na sociálních sítích zveřejňuje fotografie ze soukromého života.

(čtk)