Katalog trestů pro lidi se má rozšířit o dva nové zákazy. Foto Pixabay

Stát zavádí nové tresty: Zákaz přijímání dotací nebo plnění veřejných zakázek

Katalog trestů pro fyzické osoby se rozšíří o trest zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži a trest zákazu přijímání dotací a subvencí. Trest bude možné uložit samostatně stejně jako třeba zákaz vstupu na sportovní nebo kulturní akci. Nebude možné vykonat ho ve vězení. Trest nebude omezen na případy odsouzení kvůli trestnému činu v souvislosti se zakázkami, veřejnými soutěžemi nebo dražbami, půjde o trestnou činnost v souvislosti s jakoukoli veřejnou podporou.

Vyplývá to z návrhu novely trestního zákona, jak ji do připomínkového řízení předložilo ministerstvo spravedlnosti. Česká justice již o novele už informovala.

K rozšíření katalogu trestů, které lze doposud uložit jen firmám, o trest zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži a trest zákazu přijímání dotací a subvencí pro lidi, vybízí podle důvodové zprávy Evropská unie.

„Ostatně k tomuto např. vybízí směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1673 ze dne 23. října 2018 o boji vedeném trestněprávní cestou proti praní peněz, která stanoví ,dočasný či trvalý zákaz přístupu k veřejnému financování, včetně k postupům zadávání zakázek, poskytování grantů a udělování koncesí´ jako trestní sankci pro právnické osoby, nicméně ve svém bodě 14 odůvodnění pobízí členské státy, aby stejnou trestní sankci zavedly také pro osoby fyzické,“ uvádí ministerstvo spravedlnosti v důvodové zprávě. Úplný návrh včetně důvodové zprávě je zde: „Není dán žádný věcný důvod, proč by tento svojí podstatou speciální druh zákazu činnosti nebylo možné uložit i fyzické osobě (z povahy věci pouze…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová