Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Blažek: Zákon nepodmiňující změnu pohlaví operací je už dva roky připraven

Ministerstvo spravedlnosti má návrh zákona, který nebude podmiňovat úřední změnu pohlaví operací, již dva roky připravený. Doposud ale nepanovala politická shoda, zda a kdy by ho měl úřad předložit k projednání. Na sociální síti X to dnes uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Reagoval tak na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který sporná ustanovení s platností od poloviny roku 2025 zrušil. Zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková považuje rozhodnutí za skvělou zprávu. Věří, že vláda o nové úpravě rozhodne co nejdříve, napsala na X.

„Jsem nesmírně rád, že k tomuto kroku došlo. Byla to obrovská ostuda, kterou ČR měla, že nutila trans osoby ke sterilizaci ve chvíli, kdy chtěly projít změnou pohlaví. Vývoj v Evropě byl jednoznačný a ČR už před lety mohla rozhodnout nějakým jiným způsobem,“ uvedl advokát navrhovatele Petr Kalla. Věří, že nová úprava může být schválena rychle.

Požadavek chirurgického zákroku a kastrace kvůli „statusové“ změně pohlaví je v rozporu s lidskou důstojností, uvedl ÚS. Současný stav považoval soud za neudržitelný, upozornil na dlouhodobou nečinnost politiků. Nyní musejí projednat a přijmout novou legislativu. Do té doby platí dosavadní podmínky, protože vykonatelnost dnešního nálezu je odložená. Podle Blažka je návrh zákona hotový, zatím ale nebyl předložen kabinetu. „Ústavní soud svým rozhodnutím dal jasný pokyn,“ uvedl.

„Gratuluji všem transgender lidem v naší zemi. Dnešní den je důležitým milníkem na cestě k větší důstojnosti a ochraně vašich práv. Mám obrovskou radost,“ napsala na sociální síti Šimáčková Laurenčníková. Rozhodnutí ÚS považuje za skvělou zprávu a obrovskou podporu pro společné úsilí všech, kdo se snažili tuto nedůstojnou praxi v České republice z legislativy odstranit.

„Ústavní soud rozhodl ve prospěch lidské důstojnosti. Jsem za to velmi rád, zrušení podmínky chirurgického zákroku včetně sterilizace při úřední změně pohlaví je něco, co dlouhodobě podporuji a prosazuji,“ napsal na X ministr vnitra Vít Rakušan. Takováto podmínka podle něj nepatří do Evropy 21. století.

ÚS uznal, že současná úprava může sledovat legitimní cíl, tedy zajištění právní jistoty a stability. „Podle ÚS jsou ovšem zákonné požadavky chirurgické přeměny pohlavních orgánů a znemožnění reprodukční funkce v přímém rozporu se základním právem translidí na ochranu jejich tělesné integrity a osobní autonomie, především proto, že porušují jejich lidskou důstojnost,“ stojí v nálezu soudce zpravodaje Jaromíra Jirsy.

Na ÚS se obrátil člověk, který je úředně evidovaný jako žena, usiluje o změnu pohlaví, avšak nehodlá podstoupit chirurgický zákrok, a proto na matrice ani u správních soudů neuspěl. Jeden ze tříčlenných senátů ÚS jeho podnět postoupil plénu, tedy sboru všech ústavních soudců a soudkyň. Plénum mu vyhovělo výraznou většinou. Odlišná stanoviska uplatnili dva soudci z 15, konkrétně Josef Fiala a Milan Hulmák.

Šéf SPD Tomio Okamura na sociální síti X napsal, že jde o nepřijatelný politický neomarxistický genderový revoluční aktivismus ÚS. Soud si podle něj uzurpuje zákonodárnou moc. „Žádná taková věc, že si člověk může libovolně měnit pohlaví, v ústavním pořádku zakotvena není,“ uvedl.

(čtk)