Jaromír Jirsa Foto: archiv

Týden v české justici: Nevídaná podpora soudce Jirsy

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Jak si vede Robert Pelikán ve funkci? Jaké žaloby na sebe Češi navzájem nejvíce podávají? Měla by být zavedena teritorialita exekutorů, o níž pochybují samotní exekutoři? Stane se Jaromír Jirsa ústavním soudcem? I těmito otázkami se v uplynulém týdnu zabývala česká média.

Redaktor Lidových novin Martin Shabu se v pátek v Lidových novinách pustil do analýzy působení Roberta Pelikána ve funkci ministra spravedlnosti. A vysvědčení to pro ministra nebylo nijak příznivé. Shabu připomněl nejasnosti nejen ohledně tendru na elektronické náramky pro vězně, personální rošády na postu ředitele Vězeňské služby a pomalou přípravu zákonů v čele s kontroverzním zákonem o státním zastupitelství. Hodně slov a málo činů,“ shrnul působení Pelikána v doprovodném komentáři Jan Januš. Ten by se ani nebránil, pokud by resort prováděl pouze „provozní údržbu systému“, něco takového by však muselo zaznít nahlas. „A netvářit se, že ministerstvo spravedlnosti pracuje – či v brzké budoucnosti hodlá pracovat – prakticky na vylepšení všeho, co vás v souvislosti s paragrafy napadne,“ dodal Januš.

Ministr Pelikán si v poslední době vysluhuje pozornost i díky jiné své aktivitě – konkrétně svým postojem k současné uprchlické krizi, která trápí celou Evropskou unii. Pelikán se totiž vyslovil pro zavedení kvót a pro změnu celkového postoje vlády k řešení této problematiky. Své názory vysvětloval ministr ve čtvrtečním vysílání internetové televize DVTV.

Češi se soudí na krev pro kdeco a podávají i kvůli prkotinám trestní oznámení.“ Touto větou otevřel svůj článek ve čtvrtečním Právu Jindřich Ginter, který se rozepsal o nešvaru v podobě vysokého počtu žádostí o odškodnění. Jako typický příklad prezentoval zranění během sportu, které se od zavedení nového občanského zákoníku stalo motivem řady žalob o náhradu škody. Že se nejedná o marginální téma, potvrzuje i skutečnost, že se tento problém probíral na konferenci o právu a sportu v rámci fóra Pražský právnický podzim.

Aktuálně často diskutovaným tématem v oblasti exekucí je teritorialita exekutorů. Týdeník Euro se na ní zaměřil v interview se šéfem ÚOHS Petrem Rafajem, který k ní má řadu výhrad. Místní omezení působnosti soudních exekutorů podle něj zvýhodňuje méně efektivní exekutory, neboť bere věřitelům možnost vybrat si samostatně úspěšnější exekutorský úřad. A i když dále v rozhovoru zmínil, že teritorialita sice může přinést i pozitiva, ale jako taková „poškozuje hospodářskou soutěž, zajišťuje exekutorům klientelu a podstatně jednodušeji může docházet k cenovým dohodám.“ Názor na zavedení teritoriality je rozpolcený i mezi samotnými exekutory, z nichž část vytvořila skupinu s názvem „Exekutoři proti teritorialitě,“ o níž přinesl podrobnosti server Česká justice.

Senátorům se uprostřed minulého týdne představil kandidát na Ústavního soudce Jaromír Jirsa. Jak informoval ve středu server Česká justice, kandidaturu místopředsedy Městského soudu v Praze a bývalého předsedy Soudcovské unie po jednání jednomyslně podpořil Ústavně právní výbor Senátu. Takovou podporu předseda výboru Miroslav Antl podle svého vyjádření nepamatuje.

Nejdůležitější letní události v oblasti práva ve stručné a odlehčené formě shrnul Jan Januš. Zmínil mj. rezignaci exekutora Tomáše Vrány, která podle něj vůbec nic neznamená, či „první, drobnou a téměř už rok urgentní“ novelu občanského zákoníku. Dále Januš do svého článku, který vyšel v pondělí v Lidových novinách, zahrnul i hospodářské výsledky advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners a odchod Jana Šťovíčka z vedení KŠD Legal.

Redaktor serveru Česká justice Dušan Šrámek se ve středečním vydání deníku E15 vrátil ke stanovisku Nejvyššího soudu v oblasti policejních prohlídek u advokátů. Díky němu by již v budoucnu neměla nastat situace, kdy policie bez udání konkrétních důvodů prohledává a zabavuje majetek v advokátní kanceláři. Policejní orgány budou muset nově informovat soudce, který o jejich žádosti rozhodne usnesením a při prohlídce bude přítomen zástupce ČAK.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

22.9.2015
15:00
Petiční výbor bude projednávat činnost veřejné ochránkyně práv za uplynulé čtvrtletí. Schůze výboru se zúčastní i předsedkyně ÚOOÚ Ivana Janů.
23.9.2015
09:00
Začíná v pořadí 12. schůze Senátu. Posledním bodem dopoledního programu bude návrh prezidenta na jmenování Jaromíra Jirsy soudcem Ústavního soudu.
23.9.2015
10:00
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předloží na jednání vlády tzv. malou (jinak nazývanou též jako urgentní) novelu občanského zákoníku.
24.9.2015
10:00
Právnická fakulta Masarykovy univerzity pořádá konferenci „České právo a informační technologie“ věnovanou právu informačních a komunikačních technologií a právní informatice

hi-banner