Tak jsme prý odvolali Hanu Marvanovou

0
Tak jsme prý odvolali Hanu Marvanovou
Někdejší poradkyně ministra financí Andreje Babiše hana Marvanová Foto: archiv

Ne seznam mocných zájmových skupin, které prý přispěly ke konci náměstkyně Hany Marvanové na Ministerstvu spravedlnosti, dnes přibyla i Česká justice. Ve světě Hany Marvanové jsme se zařadili po bok lobby advokátské, exekutorské, soudcovské. A ano, pak je tu Pavel Němec, strašák největší.

V Interview ČT24 odcházející náměstkyně prohlásila toto: „Všichni, kdo by se zajímali o to, odkud vedly tlaky na mé odvolání, tak by se měli podívat na server Česká justice. Tento server, server Česká justice mi to sdělil, že je dohodnuto, že si vymění funkce pan předseda Krajského soudu v Ústí s někým dalším. A za serverem Česká justice stojí skupina kolem Pavla Němce, takže ty tlaky na mé odvolání směřují tady mimo jiné z této skupiny. A všichni si asi vzpomínáme, za čím vším stála tato skupina. Já se domnívám, že jsou tady lidé, kteří si nepřejí transparentní justici, nepřejí si otevřená výběrová řízení.“

Proč si platíme reklamu na facebooku, když nám ji paní náměstkyně dělá zadarmo ve veřejnoprávní televizi, byla moje první reakce. Přiznám se, že jsem myslel, že to bude i reakce poslední.

Za kratší rozbor ale její výrok stojí. Důvod je tento: Hana Marvanová útočí na nezávislou žurnalistiku a nestydí se přitom lhát.

Paní Marvanová samozřejmě ví, že jí Česká justice nesdělila, že si pan předseda KS v Ústí nad Labem vymění místo s někým dalším. Odehrálo se to jinak: V polovině května, pár dní před konáním výběrového řízení na předsedy Krajských soudů v Ústí nad Labem a Brně, jsem telefonoval Haně Marvanové coby předsedkyni komise, abych ověřil, proč oproti zvyklostem nejsou v komisi i stávající předsedové soudů. Z rozhovoru vyplynulo, že to byla právě Hana Marvanová, kdo prosadil, aby tentokrát v komisi seděli zástupci krajských soudů z jiných regionů, neboť by si podle ní dosavadní předsedové neměli určovat své nástupce.

V části rozhovoru, který jsme vedli takzvaně off-the-record, jsem se tehdejší náměstkyně ptal, zda slyšela neověřenou historku, podle níž byla loni na podzim ve hře varianta, že předseda soudu Milan Kohoutek ze zdravotních důvodů odstoupí, a otevře tak cestu ke jmenování některému z místopředsedů. Ptal jsem se proto, abych zjistil, zda to mohl být důvod, proč si Hana Marvanová nepřála, aby dosavadní předseda soudu v komisi zasedl, odpověděla, že o ničem takovém neví. Tím pro mě celá věc skončila.

Hana Marvanová zrovna tak lže, když říká, že za Českou justicí stojí skupina kolem Pavla Němce, ať už to znamená cokoli. Vydavatelem České justice je společnost Media Network, kterou spoluvlastní pánové Ivo Hartmann a Petr Dimun. Jejich vztah k Pavlu Němcovi je takový, že v první polovině minulé dekády jeden pracoval jako jeho náměstek, druhý jako mluvčí Němcem vedených ministerstev. Říct, že za Českou justicí stojí Pavel Němec je pravda asi taková, jako že za náměstkyní Marvanovou stojí ČSOB, Ředitelství silnic a dálnic nebo kdokoli z jejích dřívějších klientů. Je to jen jedovatá slina bez důkazu, obyčejná lež.

Osobně jsem přesvědčen, že jediným skutečným důvodem konce Hany Marvanové je Hana Marvanová sama a styl jejího jednání. V minulých týdnech jsme spolu vedli rozhovory, v nichž mě opakovaně ujišťovala, že je zkušenou političkou s bohatou politickou praxí. Její útok na Českou justici ukazuje tu temnější stránku zdejší praktické politiky: lhaní a překrucování faktů jako nástroj obhajoby vlastního neúspěchu.