Aktuálně se publikace zaměřila na ochranu osobních údajů a soukromí, zaměstnaneckým výhodám (benefitům), novinkám v oblasti GDPR nebo vztahům zaměstnavatele a odborové organizace Foto. Eva Paseková

Ochrana osobních údajů nebo zaměstnanecké benefity: ,Kniha „Abeceda personalisty“ už je na pultech

Olomoucké nakladatelství ANAG vydalo horkou každoroční novinku, která obohatí nejeden pracovní stůl personalistů nejen v soukromém sektoru, ale nyní už může oslovit i více personalistů v sektoru veřejném. Kolektiv deseti autorů složený z dlouholetých odborníků se opět sešlo a vydalo prakticky laděný komentář Abecedu personalisty pro rok 2023.

Zajímavostí je, že kniha je stále více populárnější. Její první vydání proběhlo již v roce 2007. Nikomu neunikne, že v návaznosti na nový zákoník práce, který ten samý rok nabyl účinnost. Později v roce 2015, s přijetím zákona o státní službě se publikace, známá svou kroužkovou vazbou, připomínající blok, rozšířila o praktické komentáře právě k této normě. Tento rok je o to více zajímavější, protože publikace poskytuje další ucelené praktické informace z oblasti státně zaměstnanecké personalistiky, a to zákona o vojácích z povolání, zákona o soudech a soudcích, zákona o služebním poměru bezpečnostních sborů a zákona o zahraniční službě. Ten je ze všech personálních norem nejmladší. Historicky se na publikaci podílela řada významných autorů, např. Helena Čornejová, Vlasta Leštinská nebo Ladislav Trylč.

Foto: Jan Holý

V ročence 2013 dominuje jméno Dominika Brůhy jednoho z předních expertů v oblasti pracovního práva, který představil oblast vedení personální agendy nejen z pohledu právního, ale hlavně praktického. Celá publikace je sice postavena na ustanoveních zákonů, ale představena populární formou i neprávníkům, tedy právě expertům, kteří v oblasti personalistiky dennodenně pracují.

Aktuálně se publikace zaměřila na ochranu osobních údajů a soukromí, zaměstnaneckým výhodám (benefitům), novinkám v oblasti GDPR nebo vztahům zaměstnavatele a odborové organizace. 

Proto lze v knize nalézt oblast odměňování (zpracováno Danou Roučkovou), BOZP (Zdeňkem Šenkem) a zejména kapitola vztahů k orgánům a institucím (Dominikem Brůhou, Petrem Bukovjanem, Alešem Kalvodou) může být dobrým doplňujícím návodem řadě praktikům, kteří musí jednat s Českou správou sociálního zabezpečení ale i třeba Inspekcí práce.

Spoluautorka Mgr. Iveta Chmielová Dalajková LL.M.

Abeceda personalisty 2023 je šestnáctou publikací v řadě, a proto jsme se zeptali čerstvé spoluautorky a dlouholeté personalistky, která se věnuje komparaci personálních zákonů veřejného sektoru a nyní pracuje jako personální ředitelka ve startupové společnosti „Musím říci, že mi bylo potěšením být přizvána do kolektivu autorů a rozšířit publikaci právě o státně zaměstnaneckou personalistiku, které se dlouhodobě věnuji. Mám na mysli vojáky, příslušníky, soudce, státní zaměstnance a úředníky. Knihu jsem samozřejmě znala již předtím, o to více jsem se na psaní těšila. Abeceda personalisty mi byla vždy věrným pomocníkem při mé každodenní práci. Proto ji vřele doporučuji všem, kteří pracují s lidmi ať už v soukromém či ve veřejném sektoru“ sdělila České justici Iveta Chmielová Dalajková.

(red)