Bradáčové nepřísluší kontrola věznic

0

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová se zviditelnila v souvislosti s kontrolou podmínek vězení Davida Ratha v Teplicích. Vězeňská služba potvrdila, že kontrolu provedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Ovšem u nás lze státní moc vykonávat jen způsobem stanoveným zákonem. Zákon určuje mocenská oprávnění jednotlivých orgánů. Zákon o výkonu trestu odnětí svobody svěřuje dozor nad věznicemi jen krajským státním zastupitelstvím.

Pokud Vrchní státní zastupitelství v Praze vykonává kontrolu věznic, jde o protiprávní činnost. Žádný zákon mu nedává právo kontrolovat věznice. Je chybou Vězeňské služby, že nezákonný vstup nepříslušného orgánu do věznic umožňuje, a je chybou Ministerstva spravedlnosti, že na nezákonnou činnost některých státních zastupitelství nereaguje. Zneužití státní moci ve vězeňství je závažným pochybením.

Vrchní státní zastupitelství má pouze dohled nad činností krajských státních zastupitelství. Tento dohled však musí směřovat vůči podřízenému státnímu zastupitelství, například kontrola spisu. Na vyšší státní zastupitelství nepřechází pravomoc vůči třetím osobám a institucím, kterou zákon svěřuje krajskému státnímu zastupitelství. Opak by byl popřením smyslu přetvoření totalitní prokuratury v soustavu státního zastupitelství. V prokuratuře měl veškerou moc generální prokurátor a ten ji mohl libovolně propůjčit podřízeným orgánům. Naproti tomu státní zastupitelství opustilo centralizaci moci a každé státní zastupitelství musí jednat jen v rámci své zákonné příslušnosti.

Při dozoru nad výkonem trestu odnětí svobody státní zastupitelství kontroluje zákonnost. Nemůže svévolně vstupovat do řízení věznic. Žádný zákon nestanoví, jaké oblečení či matraci má mít vězeň. Pakliže to nereguluje zákon, jde o správní uvážení a rozhodnutí vedení věznice.

Zbavení osobní svobody je závažná věc, jde o nejpřísnější druh trestu. Proto je nutné dbát na to, že samotné státní orgány nesmí porušovat zákon. Žádný státní orgán si nemůže přivlastnit státní moc, kterou mu nesvěřil zákonodárce. I David Rath má právo na právo.

Zdeněk Koudelka

Previous article Obrana Heleny Válkové
Next article Opravdu může existovat mapa exekucí?
Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, PhD. je doktor práva v oboru ústavní právo a politologie, advokát. V letech 1998 – 2006 byl poslancem za ČSSD, od roku 2006 do roku 2011 pak náměstkem nejvyšší státní zástupkyně pro legislativu a mezinárodní vztahy. V roce 2009 byl jmenován docentem a v letech 2011 až 2013 působil jako náměstek ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Je členem redakčních rad prestižních právnických publikací a autorem odborné právnické literatury. Přednáší na katedře ústavního práva a politologie právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2014 je advokát. Veřejně se přihlásil k myšlenkám hnutí Trikolóra.