Státní zastupitelství na rozcestí

0
Státní zastupitelství na rozcestí
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Tiskový odbor NSZ

V únoru 2018 jsem pro Českou justici napsal článek s názvem Lze dnes odvolat nejvyššího státního zástupce? Zamýšlel jsem se v něm nad mimořádností situace, kdy je předsedou vlády obviněný politik a ministrem spravedlnosti člen jeho hnutí. Na otázku z názvu článku jsem tehdy odpověděl: „Samotný fakt trestního stíhání předsedy vlády je dostatečnou pojistkou proti jakýmkoliv změnám v současném složení státního zastupitelství.“ 

Další vývoj mi dal za pravdu. Nejvyšší státní zástupce nebyl vládou, v jejímž čele stojí trestně stíhaný premiér, odvolán. Rezignoval v květnu letošního roku a sám k tomu uvedl: „Tlaky ze strany paní ministryně Benešové jsou velké.“

Čtěte také: Lze dnes odvolat nejvyššího státního zástupce?

Poté, co se vláda prostřednictvím ministryně spravedlnosti elegantně zbavila Pavla Zemana, čemuž nezabránily ani desetitisícové demonstrace nespokojených občanů, stala se aktuální další otázka: kdo bude jmenovat nového nejvyššího státního zástupce za existence stejných okolností, které jsem zohledňoval dříve. V čele vlády stále stojí trestně stíhaný premiér, o jehož dalším osudu může rozhodovat nově jmenovaný nejvyšší státní zástupce.

Již víme, jak to dopadlo. Byť měla vláda ideální příležitost ponechat rozhodnutí až na novou vládu, k čemuž ji nejedna zainteresovaná osoba vyzývala, byť měl premiér možnost se z jednání vlády alespoň formálně vzdálit a sám o sobě nehlasovat, nic takového se nestalo. Obviněný premiér sám rozhodl o tom, kdo bude později rozhodovat o něm, tedy si vybral vlastního soudce.

Nejeden, řekl bych dokonce každý obviněný musí tiše závidět. Co může být úžasnějšího, než si svobodně vybrat toho, kdo bude rozhodovat o jeho dalším osudu? Těžko se lze zbavit otázek, jak asi probíhá takový výběr? Jaké vlastnosti musí mít uchazeč? Jaké signály a komu musí vyslat, aby byl obviněným vybrán a jmenován? Nevím, jsem však přesvědčen, že k této situaci nemělo nikdy dojít. Ne kvůli Babišovi, ne kvůli Střížovi, ale kvůli důvěře veřejnosti v instituce demokratického právního státu. Kvůli nezbytné víře v nezávislost státního zastupitelství a zákonnost jeho kroků, která byla v posledních letech pečlivě budována a nyní dostala zásah, z něhož se bude dlouze vzpamatovávat.

JUDr. Petr Toman, LL.M.