Ilustrační foto: archiv

Za kulturu hovoří bývalá mluvčí NSZ Markusová

Ve funkci tiskové mluvčí Ministerstva kultury ČR působí od počátku dubna bývalá mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství a tajemnice nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana PhDr. Helena Markusová. Informace je uvedena na webu ministerstva.

Helena Markusová odešla z Nejvyššího státního zastupitelství letos v lednu na vlastní rozhodnutí. „Důvody mé rezignace jsou osobní. Přes tři roky dojíždím z Prahy do Brna, neboť v Praze bydlím a mám tam rodinu, a to časté přejíždění po tak dlouhou dobu je opravdu trochu náročné,“ uvedla tehdy pro Českou justici Markusová.

PhDr. Helena Markusová absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v oboru anglistika – germanistika. Doktorský titul získala na základě obhájené rigorózní práce z anglické lingvistiky. Pracovala jako redaktorka anglického vysílání Československého rozhlasu, poté působila dlouhá léta na velvyslanectví Spojených států amerických nejprve jako mediální analytička a poté jako politická analytička. Pracovala rovněž jako výkonná ředitelka v neziskové organizaci Nadační fond Ferdinanda Peroutky a jako ředitelka PR a náboru studentů na Anglo-americké univerzitě v Praze. Po krátkém působení v neziskové organizaci Život90 působila v posledních třech letech jako tisková tajemnice nejvyššího státního zástupce a tisková mluvčí nejvyššího státního zastupitelství v Brně

-ire-