Po svém odchodu z funkce Helena Válková řekla, že nešlo o její svobodné rozhodnutí Foto: archiv

Helena Válková ke jmenování Jana Sváčka: Odmítám být loutkou

Odmítám být loutkou, říká v rozhovoru pro Českou justici ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) k situaci kolem návrhu na jmenování Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze. Rozhodnutí není možné očekávat v řádu dnů, ministryně si chce nejprve řádně prověřit negativní informace, které na Sváčkovu adresu vznesla nevládní organizace Vraťte nám stát. Zároveň ale Válková přiznává, že má v ruce jednoznačný závěr výběrové komise, která Sváčka doporučila.

Je pravda, že váš první náměstek Robert Pelikán pohrozil rezignací v případě, že se rozhodnete Jana Sváčka jmenovat?

Tohle vám nepotvrdím.

Návrh od předsedy vrchního soudu Jaroslava Bureše už v ruce máte. Jak budete dál postupovat?

Já jsem pana předsedu Bureše upozornila, že nebudu postupovat jinak než v jiných případech. To znamená, že si dám čas všechno zvážit ve všech souvislostech. Se jménem pana doktora Sváčka spojují některé nestátní organizace určité pochybnosti, které už i artikulovaly svými podáními. Na druhé straně mám jednoznačný výsledek od výběrové komise. Nepodlehnu tlaku médií a dám si na čas, abych si některé informace ověřila. A to nepůjde v řádu dnů, ale třeba v řádu týdnů. Jde o to, zda jsou to skutečně jen fámy, nebo zda jde o informace, které jsou doložitelné fakty. To jsem dělala i v minulých výběrových řízeních.

Návrhy jsou dva – druhý se týká vítězky konkursu na post místopředsedkyně pro úsek civilní a insolvenční Ivany Mlejnkové. Tam předpokládám pochybnosti nejsou.

To je odbornice na insolvenční právo, nikdo nezpochybňuje její morální integritu. Dostala vysoký počet bodů, 45 z 50 možných. Zde nemám žádný důvod dlouho čekat, ale také to rozhodnutí neudělám do druhého dne. Rozhodně nemám žádnou lhůtu, ale na vrchním soudě se využívá institut pověření, mají s tím dobrou, bohatou zkušenost, čili si myslím, že se nebudou divit, když ho zase budou muset využít.

Podle informací České justice má nynější dění kolem jmenování Jana Sváčka i politické pozadí. Bude se jím zabývat vedení hnutí ANO?

Vedení hnutí ANO se tím, pokud vím, nemá v úmyslu zabývat. Je to moje odpovědnost politická a osobní i právní. Jako ministryně spravedlnosti si mohu vyslechnout názor od poslanců ANO, to určitě, kdyby se k tomu chtěli vyjádřit. To může být další zdroj informací. Ale nikdo ze mě nesejme tu odpovědnost a rozhodně odmítám být loutkou kohokoli – jak nestátních organizací, tak i politických orgánů. Ministryně spravedlnosti je tu od toho, aby posoudila v kontextu všechny informace a přijala rozhodnutí, za kterým si bude stát.

Robert Malecký