Návrh na jmenování kandidáta a jeho náhradníků nyní proberou evropské výbory Parlamentu. Následně návrh musí schválit vláda. Foto: archiv

Kandidátem ČR na generálního advokáta Soudního dvora EU je Michal Bobek

Vybraným kandidátem na funkci generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie je Michal Bobek. Rozhodla o tom devítičlenná komise v čele s ministryní Helenou Válkovou. Komise tak nevyslyšela doporučení evropského výboru, který bude vhodnost českého kandidáta posuzovat, že kandidát by měl mít alespoň dvacet let praxe na vyšší pozici. Michal Bobek získal titul magistra na Právnické fakultě Karlovy univerzity před deseti lety v roce 2004. Komise podle ministryně Válkové ocenila jeho akademické působení, znalost jazyků a orientaci.

V rámci podmínek výběrového řízení na funkci generálního advokáta Evropského soudního dvora, jak byly vyhlášeny Ministerstvem spravedlnosti, upozornilo Ministerstvo spravedlnosti, že „výbor zřízený podle článku 255 Smlouvy o fungování Evropské unie, který posuzuje vhodnost kandidátů na funkci generálního advokáta Evropského soudního dvora, je toho názoru, že kandidát na tuto funkci by měl mít alespoň 20 let praxe na vyšší pozici“. Takovou podmínku vybraný kandidát Michal Bobek nesplňuje, neboť studium práva na Právnické fakultě Karlovy univerzy ukončil s titulem magistr před deseti lety v roce 2004.

Podle předmětného upozornění Ministerstva spravedlnosti lze doporučení dvacetileté praxe ve vyšší funkci prominout v případě, že jde o osobnost s výjimečnými právními schopnostmi. „Nesplnění této podmínky nicméně může být prominuto v případě kandidáta s výjimečnými právními schopnostmi,“ napsalo doslova v podmínkách výběrového řízení na generálního advokáta ministerstvo.

„U Michala Bobka výběrová komise ocenila především jeho dosavadní působivou zahraniční akademickou a vědeckou kariéru, jazykovou vybavenost, schopnost pracovat v prostředí, kde je zastoupeno více právních systémů a výtečnou orientaci v evropském právu, judikatuře Soudního dvora EU a mezinárodním komparativním právu,“ uvedla k rozhodnutí výběrové komise ministryně Válková.

Michal Bobek je zaměstnán na College of Europe v Bruggách jako profesor evropského práva a současně je výzkumným pracovníkem Institutu evropského a srovnávacího práva Univerzity v Oxfordu.  Michal Bobek získal dva tituly magistr v roce 2004 na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, Institut politologie a mezinárodních vztahů a na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Kromě toho získal v roce 2005 titul magistr práva (M.Jur.) na Univerzitě v Oxfordu a v roce 2011 titul PhD. v Evropském univerzitním institutu ve Florencii.

Komise ministerstva spravedlnosti hodnotila šest ze sedmi přihlášených kandidátů, z čehož vyplývá, že jeden kandidát neprošel k ústním pohovorům. „Při pohovorech výběrová komise komplexně zhodnotila předpoklady všech uchazečů pro výkon funkce generálního advokáta, zohlednila však i svá předchozí nominační rozhodnutí a zájem na personální stabilitě a kontinuitě v nejvyšších justičních funkcích Evropské unie. To se projevilo např. u profesorky Ireny Pelikánové, jejíž případný odchod z Tribunálu Soudního dvora EU, kam byla v roce 2012 tehdejší výběrovou komisí doporučena a kde dosud působí, by mohl znamenat citelné oslabení samotného Tribunálu a rovněž zvýšený tlak na Vládu ČR, která by obtížně hledala dalšího, tak kvalitního kandidáta se srovnatelným profesním renomé,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti k další kandidátce prof. Ireně Pelikánové, které je v současnosti soudkyní Tribunálu Evropského soudního dvora.

Úkolem generálního advokáta Soudního dvora EU je předkládat veřejně, nestranně a nezávisle odůvodněné návrhy rozhodnutí ve věcech, v nichž je podle Statutu Soudního dvora vyžadována jeho účast. Generální advokáti jsou jmenováni dohodou členských států na šestileté funkční období. Každé tři roky dochází k jejich obměně, přičemž dne 6. října 2015 uplyne funkční období čtyřem generálním advokátům Soudního dvora. Celkový počet generálních advokátů Soudního dvora EU se ke stejnému datu navýší z 9 na 11. Česká republika bude kandidáta na generálního advokáta nominovat poprvé.

„Česká republika má vůbec poprvé možnost nominovat svého kandidáta na post generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie a mě těší, že se do výběrového řízení přihlásilo tolik kvalitních a z hlediska odborné fundovanosti srovnatelných kandidátů,“ uvedlo k procesu výběru ministerstvo. Původně se do výběrového řízení přihlásilo sedm kandidátů, dvou soudců, dvou advokátů, dvou akademicky činných právníků a jednoho legislativce.

Komise, v níž kromě ministryně spravedlnosti zasedl i ministr zahraničních věcí, předsedové Ústavního soudu, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu, dále vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU, náměstek ministryně spravedlnosti pro úsek mezinárodní a ústavněprávní, předseda České advokátní komory a děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, vybrala i dva náhradníky – soudkyni Tribunálu Soudního dvora EU Irenu Pelikánovou a soudce Nejvyššího soudu Jakuba Camrdu.

Návrh ministryně spravedlnosti na jmenování kandidáta a jeho náhradníků na generálního advokáta bude nyní předložen výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k projednání a výboru pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR pro informaci. Následně návrh ministryně spravedlnosti musí projednat a schválit vláda.

Irena Válová