Týden v české justici: Politická hra o jmenování Jana Sváčka

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Kontroverze kolem Jana Sváčka i další personální otázky v české justici plnily v průběhu uplynulého týdne přední stránky tuzemských médií. Ta se dále zajímala o aktuální vývoj v kauze podnikatele Iva Rittiga. Po krátké pauze pokračují také spory o platy soudců.

Řada médií včetně deníků Právo a MF DNES informovala s odkazem na server Česká justice o vítězství Jana Sváčka ve výběrovém řízení na post místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Tématem se v průběhu týdne několikrát zabývaly také Lidové noviny, které si všímaly především kontroverzí spojených se Sváčkovou osobou. V pondělním vydání listu upozornil Martin Shabu na podivné postupy, které výběrové řízení provázely, včetně značného vlivu předsedy vrchního soudu Jaroslava Bureše na složení výběrové komise.

Dále bylo připomínáno, že Sváček byl dvakrát odmítnut Senátem na pozici ústavního soudce, lhal o svém členství v KSČ a údajně disponuje klientelistickými vazbami, na což v otevřeném dopise ministryni spravedlnosti poukázaly různé protikorupční iniciativy. Ministryni spravedlnosti tak čeká další těžké rozhodnutí, zda upřednostnit doporučení výběrové komise nebo hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš se ke jmenování Sváčka vyjádřil také negativně. Mezi podporovatele Sváčka ovšem patří prezident Miloš Zeman a může tedy jít o složitější mocenský boj, napsal ve svém středečním článku Martin Shabu z Lidových novin.

Soudci v Novém Jičíně nemají od středy svého předsedu. Ministryně spravedlnosti Helena Válková ve čtvrtek serveru Česká justice řekla, že zamítne návrh výběrové komise na jmenování Víta Veselého, neboť podle ní existují pochybnosti o nepodjatosti členů komise. Do dalšího výběrového řízení je vedením soudu dočasně pověřen bývalý předseda soudu Jiří Hanzelka. Tématem se ve čtvrtek zabývala i MF DNES.

Lidové noviny přinesly v úterním vydání rozsáhlý rozhovor s novým předsedou ústeckého krajského soudu Lubošem Dörflem. Otázky směřovaly například na fungování a změny v severočeském soudnictví nebo na výstavbu diskutabilního justičního paláce v Ústí nad Labem. Dörfl vyjádřil překvapení nad rozdíly počtů nevyřízených spisů či nad délkou řízení na stejně velkých soudech.

Bývalý šéf pražského vrchního státního zastupitelství Stanislav Mečl pomáhá na ministerstvu spravedlnosti s novým zákonem o státním zastupitelství. „Spolupracuji s ním [s Mečlem], protože zná velmi dobře praxi. Je nápomocen při zpracování jednotlivých variant zákona“, uvedla ministryně Válková v úterních Hospodářských novinách, které dále rozebíraly i Mečlovu roli v kauze náměstka vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka či jeho neshody s nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem.

Sporům o platy soudců se ve čtvrtečních Lidových novinách podrobně věnoval Kristián Léko. Ústavní soud sice v červenci rozhodl, že se platy soudců od příštího roku mají vrátit na úroveň roku 2011, nicméně zdůraznil, že se tím nezakládá nárok soudců na zpětné doplatky. To však soudci nepovažují za závazné a podle informací deníku už bylo v této souvislosti podáno na dva tisíce pracovněprávních žalob. Léko dále píše, že někteří ze soudců považují rozhodnutí Ústavního soudu za podraz.

Nejvyšší soud uznal ve středu stížnost ministryně spravedlnosti Válkové ohledně pochybení, kterého se dopustil Městský soud v Praze, když umožnil Ivu Rittigovi a dalším aktérům z kauzy údajného tunelování pražského dopravního podniku cestovat do zahraničí. Téma rezonovalo napříč tuzemskými deníky – ve čtvrtek se jím zabývaly např. Hospodářské noviny, MF DNES či deník Právo. Aleš Rozehnal vyjádřil v Lidových novinách názor, že Rittig a spol. neměli být ani zadrženi a nesouhlasí tak s postupem, který státní zastupitelství často uplatňuje i v jiných kauzách. Rittigův advokát Vlastimil Rampula pak serveru Česká justice řekl, že série vadných rozhodnutí začala už u návrhu státního zástupce, když podal návrh bez důkazů. Pozadí celé kauzy přiblížil na serveru ceskapozice.cz Ondřej Koutník.

Značnou zátěží pro tuzemské soudy by se mohl stát zákon, kterým se mění posuzování vlivu staveb na životní prostředí, tzv. EIA (Environmental Impact Assessment). Soudy by totiž v případných sporech měly dle zákona rozhodnout do 90 dnů, přičemž server aktualne.cz upozornil, že již teď jsou soudci doslova zavaleni novými agendami, které letos přišly s novým občanským zákoníkem.

Podle článku v úterní MF DNES je schvalování zákonů zpomalováno neznalostí procedur a nezkušeností poslanců vládní koalice. I z jejích řad už zaznívá kritika, že klíčová legislativa je projednávána chaoticky a je o ní hlasováno až pozdě večer. Předsedové poslaneckých klubů ANO a ČSSD, Jaroslav Faltýnek a Roman Sklenák, však argumentují nutností a časovým tlakem, aby mohly zákony vstoupit v platnost od ledna příštího roku.

Server PrávníRádce.iHNed.cz se na počátku týdne vrátil k novele jednacího řádu sněmovny, kterou v pátek 158 hlasy schválili poslanci. Server mj. připomněl, že zákon, který prodlužuje lhůtu mezi druhým a třetím čtením ze 72 hodin na dva týdny, dlouhodobě prosazovala iniciativa Rekonstrukce státu.

Tým advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík posílil Petr Koblovský, který bude součástí týmu expertů na bankovnictví, finanční právo a fúze a akvizice. Na základě tiskové zprávy kanceláře o tom informoval server epravo.cz. Tentýž server ve středu referoval o příchodu dvou nových partnerů do advokátní kanceláře Tomíček Legal. Konkrétně jde o Jiřího Kocíka a Lukáše Petra.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

7. 10. 2014
15:00
Petiční výbor Poslanecké sněmovny pořádá seminář na téma „Regulace prostituce – ano či ne?“
8. 10. 2014

Koná se schůze vlády, která má na programu mj. návrh skupiny poslanců o registrovaném partnerství, návrh na změnu energetického zákon, poslanecký návrh novely ústavního zákona o přímé volbě starostů a primátorů či zprávu o činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a analýzu použití odposlechů a sledování za rok 2013.
9. 10. 2014
8:20
Sejde se podvýbor kontrolního výboru pro legislativu a kontrolní systémy, kde bude představen nový generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových František Dittrich.
10. a 11. 10. 2014
Uskuteční se komunální volby a první kolo senátních voleb.

hi-banner